Het pand van L.A.N.X. in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Amsterdams dispuut onder vuur om 'mensonterende' ontgroening in het buitenland

  • Marieke de Ruijter

    redacteur Binnenland

  • Wilco Tielemans

    redacteur Online

  • Marieke de Ruijter

    redacteur Binnenland

  • Wilco Tielemans

    redacteur Online

Het Amsterdamse dispuut Ares is door studentenvereniging L.A.N.X. geschorst vanwege een uit de hand gelopen ontgroening in het buitenland. In een brief aan leden en oud-leden van de vereniging, die in handen is van de NOS, staat onder meer dat de eerstejaars punten moesten verdienen door seks te hebben met een vrouw in een steeg.

Ares is onderdeel van L.A.N.X., met 1100 leden de op een na grootste studentenvereniging van Amsterdam. In november vorig jaar kregen mannelijke eerstejaars tijdens hun dispuutskennismaking in Boekarest een lijst met opdrachten mee. L.A.N.X. noemt die opdrachten in de brief "mensonterend" en "zeer ongepast."

Opnames maken

Eerstejaars mochten in Roemenië geen contact hebben met de buitenwereld en hun sociale media werden in de gaten gehouden. Met ongeveer 80 opdrachten waren punten te verdienen. In de brief aan leden en oud-leden over de kwestie schrijft L.A.N.X. dat die waren onderverdeeld in categorieën, zoals "algemeen" en "dames en seksgerelateerd".

In de laatste categorie waren twee van de opdrachten "regel een vluchteling" en "naai een emmer in een steeg", waarbij emmer volgens de studentenvereniging staat voor vrouw. De eerstejaars moesten ook opnames maken van de activiteiten en die naar de leiding van de ontgroening sturen. De studenten werd ook gevraagd om naar een stripclub te gaan en daar iets te stelen. De eerstejaars met de minste punten konden een sanctie verwachten.

Reactie L.A.N.X. en Ares

In de brief van L.A.N.X. staat dat de studentenvereniging de zaak nog onderzoekt. Wel is het hele dispuut voor onbepaalde tijd geschorst en uitgesloten van de kenningsmakingstijd. Dat betekent dat Ares er voorlopig geen aspirant-leden bij kan krijgen.

L.A.N.X.-voorzitter Tom Brink zegt tegen de NOS dat niet alle opdrachten zijn uitgevoerd door de eerstejaars. Hij stelt dat Ares vooraf een draaiboek van de ontgroening had ingeleverd bij de studentenvereniging, maar "dat we keihard zijn voorgelogen" door het dispuut. "Deze opdrachten hadden we nooit goedgekeurd."

Brink zegt dat disputen de draaiboeken vooraf moeten inleveren en dat die worden gecontroleerd door de studentenvereniging. De deelnemers aan de ontgroening zijn in contact gebracht met een vertrouwenspersoon. De zaak kwam deze week bij het bestuur van L.A.N.X. aan het licht na vragen van weekblad De Groene Amsterdammer over de gebeurtenissen in Roemenië.

In de brief van de studentenvereniging staat een reactie van Ares. "Wij erkennen dat wij over de streep zijn gegaan en betreuren dat dit tot ongemak en teleurstelling zal leiden bij u. We streven naar een positieve en inclusieve omgeving en zijn bezig met concrete plannen om dit aan te pakken."

Sponsoring

Een woordvoerder van de Vrije Universiteit, waar het L.A.N.X. in 1880 is opgericht, laat weten dat de VU het gedrag "ten strengste afkeurt". De dispuutsontgroening met 'puntenklassement' noemt de universiteit onaanvaardbaar. "Het zet aan tot grensoverschrijdend gedrag en dat is nou precies waar binnen de verenigingen een eind aan moet komen."

Maandag komen de VU, Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam bijeen om te bespreken hoe dit "hardnekkige gedrag" moet worden aangepakt. Ook beslissen ze of de vereniging nog geld krijgt van de onderwijsinstellingen. Eerder werd de financiering aan het Amsterdams Studenten Corps stopgezet wegens vrouwonvriendelijk gedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl