Halsema wil openheid studentencorps Amsterdam over misdraging, dreigt met sluiting
Burgemeester Halsema maant het Amsterdamse studentencorps om opening van zaken te geven over een onderzoeksrapport naar de misdragingen binnen het corps. Gebeurt dit niet, dan zegt de burgemeester niet terug te deinzen om de sociëteit van de vereniging te sluiten, schrijft ze in een brief aan het corps.
Twee jaar geleden kwamen de misstanden bij een ontgroening van het ASC/AVSV, zoals het studentencorps officieel heet, aan het licht. Tijdens de ontgroeningsperiode maakten meerdere disputen zich schuldig aan zware mishandeling en vernedering. Eerstejaars liepen tijdens de kennismakingsweek letsel op zoals blauwe plekken, mank lopen, wonden en striemen.
De introductietijd werd stilgelegd en de vereniging liet weten maatregelen te nemen om de cultuur te veranderen. Het corps liet verder door een advocatenkantoor onderzoek uitvoeren naar de misdragingen tijdens de ontgroeningstijd in 2021.
Vertrouwelijk rapport
Het onderzoeksrapport is niet openbaar gemaakt, maar Trouw wist eerder te melden dat uit het rapport bleek dat er een cultuur van fysiek geweld was tijdens ontgroeningen bij mannendisputen. In het rapport wordt onder meer beschreven hoe aspirant-dispuutsleden verwondingen zoals hersenschuddingen en botbreuken opliepen. In alle herendisputen werd volgens het advocatenkantoor ooit weleens geweld gebruikt tegen nieuwe dispuutsleden.
Ook zou er binnen zowel de mannen- als vrouwendisputen sprake zijn van "seksueel getinte activiteiten" waardoor het risico dat er grensoverschrijdende activiteiten zouden plaatsvinden werd vergroot.
Burgemeester Halsema heeft met het corps gesproken over dat onderzoeksrapport. Zij kan hiervan de inhoud niet inzien, omdat het vertrouwelijk is. De onderzoeker, die dus ook advocaat is, heeft namelijk geheimhouding beloofd aan de geïnterviewden.
Halsema hekelt in haar brief de geheimhouding van het rapport. De burgemeester kon het rapport alleen inzien op voorwaarde dat ze een geheimhoudingsverklaring zou tekenen, maar dit heeft ze geweigerd omdat ze daar niet aan gebonden wil zijn als blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd, schrijft AT5.
'Daders zijn gebaat bij geheimhouding'
De burgemeester vindt het kwalijk dat de cultuur van geheimhouding binnen de vereniging wordt voortgezet vanwege geheimhoudingsafspraken met het advocatenkantoor. Die geheimhouding past volgens haar bij de kenmerkende 'omerta' van het corpsleven. "Door de geheimhouding blijft de deksel op de put en daar zijn vooral de daders bij gebaat", schrijft ze.
Ze noemt het onacceptabel als het corps "de vorm aanneemt van een geheim genootschap dat zich ook onttrekt aan de algemene rechtsregels en een cultuur van geweld met geheimhouding vergoelijkt en in stand houdt."
Het corps moet van de burgemeester het rapport daarom openbaar maken, zodat bekend wordt wat er daadwerkelijk is gebeurd. Daarnaast vraagt zij om aangifte te doen - individueel en als vereniging - van strafbare feiten zodat volgens haar de waarheid boven tafel komt en het recht zijn beloop kan hebben, schrijft NH Nieuws.
Streng toezicht
Hoewel het corps in april excuses aanbood voor de gebeurtenissen in 2021 en sindsdien zegt bezig te zijn met cultuurverandering, vindt Halsema de maatregelen die de vereniging nu neemt te vrijblijvend. Hierbij doelt zij bijvoorbeeld op de regel dat aspirant-leden niet meer in dispuutshuizen mogen slapen of dat bestuursleden of andere disputen de boel in de gaten houden.
Halsema zegt niet terug te deinzen voor het sluiten van de sociëteit als de onveilige situatie bij de vereniging niet verandert. "Het is tijd dat u zich realiseert dat in elke andere situatie, bij andere organisaties of in andere gebouwen, dit tot de bodem zou worden uitgezocht en de verdachten tot verantwoording zouden worden geroepen."
Ze schrijft streng toezicht te zullen houden op het naleven van de voorwaarden voor de exploitatievergunning. Zij rekent op "de wijsheid van de leden" om te kiezen voor publieke verantwoording, formele rekenschap en een structurele aanpak van veranderingen.