Honderden mensen demonstreren tegen uitspraak fatale ontgroening België
In verschillende Belgische steden demonstreren enkele honderden mensen tegen de uitspraak in de zaak van Sanda Dia. Hij kwam bijna vijf jaar geleden om het leven bij een ontgroening van Reuzegom, een elitair studentendispuut in Leuven.
Achttien leden van het dispuut kregen werkstraffen tot 300 uur. De demonstranten vinden die straffen te laag. In Brussel gingen enkele honderden mensen de straat op. Eerder werd er gedemonstreerd in Leuven en in Antwerpen en vanmiddag zijn er nog demonstraties in onder andere Gent en Brugge.
In Brugge zijn zo'n honderd mensen aanwezig, meldt de VRT. Hoeveel mensen de straat op zijn gegaan in Gent is vooralsnog niet duidelijk.
Het is nog geen massaal protest in Brussel, zei verslaggever Ardy Stemerding eerder vanmiddag in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik denk dat er zo'n 150 tot 200 demonstranten deze kant op zijn gegaan."
In Brussel staan mensen met bordjes met daarop teksten als 'gerechtigheid voor Sanda', zegt Stemerding. "En de naam van het dispuut is veranderd van Reuzegom in Reuzestom."
De straffen die de dispuutsleden kregen, zijn nog altijd onderwerp van gesprek in België. "Er zijn mensen die zeggen: dit is klassenjustitie, leden van een elitaire studentenclub komen ervan af met een werkstraf en een paar honderd euro boete", zegt Stemerding.
Dat is ook een van de belangrijkste redenen dat mensen vandaag bij elkaar kwamen:
"Tegelijkertijd trokken mensen fel van leer op sociale media en maakten ze namen bekend van de daders. Soms ook verkeerde namen, met alle gevolgen van dien."
Afgelopen vrijdag onthulde de populaire Belgische youtuber Acid (Nathan Vandergunst) in een video persoonlijke details van een aantal dispuutsleden. Hij deelde van vier Reuzegommers de naam, foto's en details over bijvoorbeeld hun werk. Twee personen bleken niets met de ontgroening te maken te hebben.
Dat leidt ook weer tot kritiek, zegt Stemerding. "Van de rechterlijke macht en de minister van Justitie bijvoorbeeld, die zei dat de rechter had gesproken en dat het nu begon te lijken op een soort TikTok-justitie."
De zaak achter zich laten
De VRT meldt dat Vandergunst ook bij de Brusselse demonstratie aanwezig is. Zijn video is verwijderd en zijn YouTubekanaal is voor twee weken offline gezet. Overigens is justitie niet van plan om een onderzoek te starten naar Acid, zegt de VRT. De Reuzegommers hebben geen klacht ingediend en het parket start zelf geen onderzoek.
Of er nog getornd kan worden aan de uitspraak van de rechter in de zaak van Dia is ook zeer de vraag. De werkstraffen werden opgelegd door het Hof van Beroep in Antwerpen.
"Het enige wat nog overblijft, is dat de familie in cassatie gaat", zegt Stemerding. "Maar dan gaat het echt om juridische fouten die gemaakt zouden zijn. Het zou in theorie kunnen, maar er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de zaak heropend wordt. Bovendien maakten zowel de daders als de familie na de uitspraak de indruk dat ze de zaak achter zich willen laten."
Een reconstructie van de fatale ontgroening in 2018: