NOS NieuwsAangepast

Werkstraffen voor dodelijke ontgroening in België

Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft werkstraffen van 225 tot 300 uur opgelegd aan achttien leden van een Belgische studentenvereniging voor een uit de hand gelopen ontgroening. Daarbij kwam de 20-jarige student Sanda Dia vijf jaar geleden om het leven. Ze moeten ook een geldboete van 400 euro betalen.

De praeses van het dispuut en een ander dispuutlid kregen de hoogste werkstraffen voor hun aandeel in de ontgroening. De rechter acht alle achttien leden schuldig aan onopzettelijke doding en mensonterende behandeling. Er moeten ook schadevergoedingen worden betaald aan de vader en de broer van het slachtoffer. Er waren straffen tot ruim 4 jaar cel geëist.

Dat de verdachten niet zijn veroordeeld voor de zwaarste aanklacht, het toedienen van schadelijke stoffen, heeft te maken met het feit dat vissaus vrij verkrijgbaar is. "En de dodelijke dosis is zelfs voor artsen niet duidelijk", zei een persrechter bij de VRT.

Ook zijn de voormalige dispuutleden niet veroordeeld voor 'schuldig verzuim'. Daarvan is sprake als iemand nalaat een ander te helpen die in groot gevaar verkeert, terwijl dat wel kon. Volgens het arrest hebben de studenten wel hun best gedaan om te helpen. Enkele dispuutleden probeerden de student nog op te warmen bij een vuur nadat Dia buiten bewustzijn was geraakt en brachten hem uiteindelijk naar het ziekenhuis. Een van hen belde intussen 112.

Comazuipen

De achttien leden van het Leuvense studentendispuut Reuzegom stonden terecht voor de dood van Sanda Dia, die op 3, 4 en 5 december 2018 een reeks beproevingen moest ondergaan om lid te worden van het dispuut.

De ontgroening van Dia en andere 'schachten' zoals de aspirant-leden werden genoemd, begon met veel drank. Dia moest liters gin drinken, en kreeg geen water. Volgens een van de verdachten was het de bedoeling dat de jongens "zichzelf in coma zouden zuipen". Een dag later kon Sanda Dia nog amper op zijn benen staan, maar werd toch meegenomen naar een blokhut op een terrein bij Vorselaar, zo'n 50 kilometer van Leuven.

Daar moesten de jongens in een zelf gegraven put gaan zitten, gemalen muizen en levende goudvissen eten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hen heen werden gegooid.

De onderkoeling en zoutvergiftiging werden Sanda Dia uiteindelijk fataal. Hij raakte buiten bewustzijn met een veel te hoog zoutgehalte in zijn bloed en een lichaamstemperatuur van 27,2 graden. 's Avonds werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij twee dagen later aan orgaanfalen. De studentenclub werd kort daarna ontbonden.

Veel verontwaardiging

De fatale ontgroening leidde tot grote verontwaardiging in België, ook omdat het om de dood van een zwarte jongen ging tijdens een studentendoop door witte studenten, veelal zonen van advocaten, rechters, politici en artsen.

De verdachten stonden vorig jaar ook al terecht, toen voor de rechtbank van Hasselt. Die zaak werd stilgelegd, omdat de voorzitter vond dat ze niet goed kon oordelen over de hele meerdaagse ontgroening, maar alleen over het laatste fatale deel. Na bezwaar van de familie en de Belgische justitie is de zaak nu behandeld door het Antwerpse hof van beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl