Deelnemers aan een steunbetuiging voor Sanda Dia in 2020
NOS Nieuws

Emotioneel slot proces Sanda Dia, uitspraak over fatale ontgroening in mei

In Antwerpen is het proces afgesloten tegen de achttien mannen van studentenvereniging Reuzegom, die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Sanda Dia. Die student aan de universiteit van Leuven overleed in december 2018 tijdens een gruwelijk ontgroeningsritueel.

Dia moest urenlang in een zelf gegraven put zitten, kreeg emmers koud water over zich heen en moest een mengsel van extreem zoute visolie, levende goudvissen en door de blender gemalen muizen drinken. Dia deed dat, omdat hij lid wilde worden van Reuzegom, een prestigieuze en elitaire vereniging die al eerder in opspraak was geraakt.

Marteling tot de dood

Op de laatste dag van de rechtszaak kregen zowel verdachten als familieleden van Dia het woord. Als eerste was het woord aan de familie, onder wie zijn vader Ousmane Dia, zo meldden Belgische media.

Hij verwierp dat Sanda het onheil over zichzelf had afgeroepen door met de ontgroening akkoord te gaan. "Ja, hij heeft daarmee ingestemd, maar niet met een marteling tot de dood." Hij zei vertrouwen te hebben in de Belgische justitie. "Ik voel geen haat. Ik wil gewoon gerechtigheid."

Wij moeten net dat tikje meer doen om iets te bereiken.

broer Seydou Dia

Stiefmoeder Mak van Sanda zei zich zorgen te maken over vader Ousmane: "Ik ben bang dat mijn man het verdriet niet te boven komt. Ik ben bang om te gaan werken en dat hij er niet meer is als ik terugkom."

Sanda's broer Seydou benadrukte dat hij bij Reuzegom was gegaan om hogerop te komen: "Jullie weten ook niet wat het is om als jongen van kleur op te groeien in een omgeving die overwegend wit is. Wij moeten net dat tikje meer doen om iets te bereiken."

Daarna maakt een aantal verdachten gebruik van hun spreekrecht. Eerder in het proces hadden ze ook al excuses en spijtbetuigingen uitgesproken en dat deden ze nu opnieuw.

Ik ben niet de vriend geweest voor Sanda die hij verdiende.

Verdachte 'Strontvlieg'

Een verdachte die binnen Reuzegom 'Strontvlieg' werd genoemd, reageerde op wat door de familie van Dia was gezegd. "Jullie oprechte, ontroerende woorden hebben mij diep geraakt", zei hij. "Ik besef hierdoor nog meer wat ik jullie heb aangedaan. Ik ben niet de vriend geweest voor Sanda die hij verdiende. En daar neem ik mijn volle verantwoordelijkheid voor."

De verdachte met de bijnaam 'Zaadje' toonde zich ook schuldbewust. "Wat wij daar gedaan hebben, was niet fraai en er was normvervaging. Dat had allemaal niet mogen gebeuren. Wij zullen daar de gevolgen van dragen."

Eisen van 18 tot 50 maanden

De verdachten stonden vorig jaar ook al terecht, toen voor de rechtbank van Hasselt. Die zaak werd stilgelegd, omdat de voorzitter vond dat ze niet goed kon oordelen over de hele meerdaagse ontgroening, maar alleen over het laatste fatale deel. Na bezwaar van de familie en de Belgische justitie is de zaak nu behandeld door het Antwerpse hof van beroep.

Justitie kwam vorige week bij het begin van de hervatting al met de strafeisen tegen de achttien. Die lopen uiteen van anderhalf jaar gevangenisstraf voor de Reuzegommers die het minst valt te verwijten, tot vier jaar en twee maanden voor de hoofdverdachten. Op 26 mei volgt de uitspraak.

Verslaggever Thomas Spekschoor ging in 2020 naar de plek waar de ontgroening plaatsvond:

Hoe zijn ontgroening de Belgische student Sanda Dia fataal werd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl