Prinses Amalia
NOS Nieuws

Amalia nu geen lid van studentencorps Amsterdam waar seksistische speech werd gehouden

Prinses Amalia heeft besloten om nu geen lid van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. te worden. De prinses, die gaat studeren en wonen in Amsterdam, ziet er op dit moment van af. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) desgevraagd, na berichten die de NOS uit de Amsterdamse studentenwereld heeft gekregen.

De RVD geeft geen toelichting waarom ze nu geen lid wordt.

De afgelopen tijd ontstond ophef over seksistische uitlatingen door mannelijke leden van het Amsterdamse studentencorps. Zij deden hun uitspraken in speeches tijdens een diner ter ere van een lustrumviering in Amsterdam. Een deel van de toespraken bij het mannendiner is op videosite Dumpert gezet.

Het gaat om dit fragment:

Seksistische uitspraken lustrumviering corps Amsterdam

De bestuursvoorzitter van de vereniging stapte op vanwege de zaak. Vervolgens werd besloten dat dit jaar een ontgroening met 'beproevingen' achterwege blijft. Aspirant-leden konden zich wel inschrijven bij het corps.

Meer toezicht tijdens ontgroening

In de biografie over prinses Amalia van Claudia de Breij zei de prinses dat ze tijdens haar studie wel bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan." Haar vader koning Willem-Alexander was in zijn studietijd in Leiden lid van het studentencorps Minerva.

Al voor het schandaal rond de uitspraken op het herendiner liet het corps weten de ontgroening aan te passen, omdat de ontgroening van afgelopen jaar afgebroken moest worden vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Al vaker zijn studentenverenigingen in opspraak gekomen, bijvoorbeeld als het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Stichting Gelijkspel, opgericht door een groep studenten, wil daar iets aan veranderen:

Gedrag van studenten veranderen? Praten over seks is oplossing, zegt deze stichting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl