Het pand van het Amsterdamsch Studenten Corps
NOS NieuwsAangepast

Bestuursvoorzitter Amsterdams studentencorps vertrekt na seksisme-rel

De bestuursvoorzitter van de Amsterdamse studentenvereniging ASC/AVSV stapt op naar aanleiding van de seksistische uitlatingen van mannelijke corpsleden die deze week via een filmpje naar buiten kwamen. Heleen Vos zegt dat ze "niet langer de verantwoordelijkheid wil blijven nemen voor incidenten en gedrag van leden die mijn persoonlijke grens te boven gaan".

Vos betreurt dat ze "een aantal situaties en risico's" heeft onderschat. "Het blijkt dat er bij een groep leden binnen het ASC/AVSV de behoefte bestaat tegen de basisprincipes van het cultuurveranderingsproces in te blijven gaan." Ook ontbreekt het vermogen om het eigen of andermans gedrag te verbeteren, voegt ze eraan toe.

De ophef ontstond toen dit fragment op videowebsite Dumpert verscheen:

Seksistische uitspraken lustrumviering corps Amsterdam

De overige bestuursleden laten weten het besluit van Vos te respecteren en ze bedanken haar voor haar inzet. "We bewonderen dat ze haar grenzen zo goed durft aan te geven."

Lijn in het zand

Deze week kwamen beelden naar buiten van een lustrumviering waarin vrouwonvriendelijke uitspraken werden gedaan. Zo werden vrouwen betiteld als 'hoer' en 'sperma-emmer'.

Een groep vrouwelijke leden van het Amsterdamse corps schreef een brief over het seksistische gedrag aan het bestuur. Vos laat weten onder de indruk te zijn van de vrouwen die "samen een lijn in het zand" hebben getrokken.

Vos schrijft dat zij zich het afgelopen jaar heeft ingezet om een cultuurverandering binnen het corps te bewerkstelligen. De "recente, pijnlijke gebeurtenissen" tonen volgens haar aan dat er nog een lange weg is te gaan. De ophef van afgelopen week heeft een beweging op gang gebracht, schrijft Vos. "Ik had verwacht dat deze beweging langzaam kabbelend op stoom zou komen, maar in de praktijk blijkt dat er een grote golf is ontstaan."

Maatregelen

De vereniging zegt zelf onderzoek te doen naar het voorval en later te besluiten welke maatregelen moeten worden genomen. De inschrijving voor nieuwe leden, die deze week van start zou gaan, is opgeschort zolang het onderzoek voortduurt.

Dinsdag legden drie mannelijke leden die seksistische uitspraken hebben gedaan hun functies in de vereniging neer. Een van hen was, net als Vos, lid van het bestuur. Omdat het bestuur, dat de Senaat wordt genoemd, nu te weinig leden telt, moet er op een algemene ledenvergadering een nieuw bestuur worden gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl