De sociëteit van het Amsterdamse corps
NOS NieuwsAangepast

Commissieleden en bestuurslid Amsterdams corps leggen functie neer na seksisme

Drie mannelijke leden van studentenvereniging ASC/AVSV die seksistische uitspraken hebben gedaan, leggen hun commissie- of bestuursfunctie neer. Gisteren ontstond onrust over seksistische uitlatingen binnen het corps, toen een fragment uit een toespraak bij een lustrumviering van zondag op videowebsite Dumpert verscheen.

Een spreker zegt daarin: "Als ik bedenk dat zij zich op zondag 24 juli in haar mooiste jurk naar de NDSM-werf gaat begeven is zij een...", waarop een deel van het mannelijk publiek roept: "hoer". Even verderop zegt hij ook nog "dat één ding heel belangrijk is, (...) dat vrouwen niks en niks meer zijn dan een...", waarop een deel van de aanwezigen opnieuw "hoer" roept.

De maker van het filmpje, die anoniem wenst te blijven, vertelt dat ook voorafgaand aan het fragment dat te zien is "zeker tien keer" werd gesproken over "hoeren".

Seksistische uitspraken lustrumviering corps Amsterdam

Een van de studenten die opstapt, was lid van de senaat, het bestuur van de vereniging, en de andere twee waren verantwoordelijk voor de kennismakingstijd, die ook wel bekend staat als ontgroening. De vierde student die zich vrouwonvriendelijk heeft uitgelaten tijdens het lustrumevenement had geen bestuursfunctie.

De voorzitter ('rector') van de senaat, Heleen Vos, zegt dat ze de uitspraken betreurt. De vereniging gaat onderzoek doen naar de gebeurtenissen en later zal worden besloten welke maatregelen verder worden genomen. Het corps bekijkt of aangifte moet worden gedaan tegen de leden en mogelijk worden ze geroyeerd.

De inschrijving voor nieuwe leden, die morgen van start zou gaan, is opgeschort zolang het onderzoek voortduurt.

Bedreiging

Daarnaast vraagt Vos "mensen binnen en buiten de organisatie om onmiddellijk op te houden met de opruiing en bedreiging die de betrokkenen momenteel online en fysiek ervaren". Volgens haar circuleren er veel tegenstrijdige berichten over wat er gezegd is en door wie. De vereniging wil zelf uitzoeken wat er is gebeurd en vraagt om een einde aan wat zij een "trial by media" noemen.

Burgemeester Halsema van Amsterdam noemt het gedrag van de studenten onaanvaardbaar. "Niet alleen maken zij zich schuldig aan seksisme en discriminatie, de uitspraak 'de nekken van vrouwen te breken' beschouw ik ook als een oproep tot geweld tegen vrouwen." Halsema onderzoekt welke maatregelen ze moet treffen tegen de vereniging en overweegt de exploitatievergunning van de sociëteit tijdelijk in te trekken.

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam hebben eveneens ontstemd gereageerd. Na de uitlatingen lijkt de kans klein dat bestuursleden van het corps komend studiejaar weer een beurs krijgen.

Die beurzen waren vorig jaar al ingetrokken wegens geweldsincidenten bij de ontgroening van de vereniging. Eerstejaars studenten liepen letsel op na fysieke mishandeling, waaronder stompen, trappen en klappen in het gezicht.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen had de vereniging een cultuuromslag aangekondigd. Rector Vos betreurt dat die nog onvoldoende heeft plaatsgevonden, maar zegt dat het corps zich de komende tijd zal inspannen om de sfeer te veranderen.

'Klaar met dit seksisme'

De Universiteit van Amsterdam zegt dat de uitlatingen van de mannelijke leden niet helpen bij het herstellen van het vertrouwen. "Op dit moment blijft de situatie daarom ongewijzigd. Ze kregen al geen beurs en krijgen geen beurs. Dit incident draagt eerder bij aan het beeld dat het niet goed gaat."

De toespraken van afgelopen zondag zijn ook veroordeeld door een groep vrouwelijke leden van het Amsterdamse corps. "We zijn klaar met dit seksisme", schreven zij in een brief aan het bestuur. "Ronduit beledigend, beschamend en treurig." Zeker 270 leden zouden de brief hebben ondertekend.

De opstellers zeggen dat ze ook van meerdere bronnen delen van de andere speeches hebben vernomen. Zo zou een andere spreker vrouwen eveneens meermaals hoeren hebben genoemd en een derde spreker zou naar vrouwen hebben verwezen als 'sperma-emmers'.

Op de website van ASC/AVSV was een banner te zien van het ministerie van Buitenlandse Zaken om werken bij het ministerie te promoten. Het departement laat weten de gebeurtenissen "zeer verwerpelijk" te vinden en heeft het corps verzocht om de banner te verwijderen.

Minister Dijkgraaf van Onderwijs zegt ook erg geschrokken te zijn van de uitspraken van de studenten. Volgens hem toont de situatie aan hoe diepgeworteld het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag is, ook binnen het onderwijs.

Eerder kondigde hij al aan te werken aan een nationaal actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Hierin zal extra aandacht zijn voor de opgroeiende generaties, waaronder studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs, zegt hij vandaag.

Heineken, een van de sponsoren van het lustrumfeest, neemt afstand van de uitspraken die zijn gedaan. Het biermerk gaat in gesprek met het bestuur van de vereniging "om gedragsverandering binnen de vereniging te bevorderen en misstanden in de toekomst te voorkomen".

Optreden op maandag ging wel door

De Haagse formatie Goldband trad maandagavond op tijdens het lustrumfeest. Tijdens hun optreden sprak de band zich nadrukkelijk uit tegen de speeches, verklaart de woordvoerder van de band tegenover het ANP. De band besloot het optreden wel te laten doorgaan "om zo de mensen die niets met het voorval te maken hadden, inclusief de gehele vrouwenafdeling, niet de dupe te laten worden van het onacceptabele gedrag van een groep mannen."

Vandaag dook ook een video op van het lustrumfeest waarop te zien is hoe twee schaars geklede vrouwen op een podium met hun billen op de hoofden van twee mannen bonken. De 'act' wordt gadegeslagen door studenten die luidkeels schreeuwen. Voorzitter Vos zegt in het Parool dat het om een ingehuurd optreden gaat van Amsterdamse corps en dat nog uitgezocht wordt "hoe dit precies geprogrammeerd kon worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl