NOS Voetbal

Steijn moet nog flink gaan puzzelen na nieuw gelijkspel Ajax, ditmaal in Sittard

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - Ajax

Ajax is in het nog prille seizoen in de eredivisie tegen z'n tweede puntenverlies aangelopen. Na het gelijkspel bij Excelsior (2-2) kwam de zoekende formatie van trainer Maurice Steijn bij Fortuna Sittard niet verder dan 0-0.

Na drie competitiewedstrijden staat Ajax op vijf punten. Alleen de eerste speelronde leverde een zege op, tegen Heracles Almelo (4-1). In de komende interlandperiode kan Steijn een beetje gaan sleutelen aan zijn nog niet ingespeelde ploeg.

Bij afwezigheid van Steven Bergwijn (niet fit genoeg) en Steven Berghuis (geschorst) droeg Josip Sutalo meteen de aanvoerdersband bij de Amsterdammers.

Josip Sutalo

De Kroatische international was niet de enige nieuweling die het vertrouwen kreeg van Steijn. Hij gunde ook onder anderen Gastón Ávila, Georges Mikautadze en Carlos Forbs een basisplek.

Opvallend was bovendien de basisplaats van de 19-jarige middenvelder Kristian Hlynsson, die vrijdag in de eerste divisie met Jong Ajax nog een helft meespeelde tegen MVV. De IJslander loste in Sittard namens de hoofdmacht pas na 34 minuten de eerste poging tussen de palen.

Dat gegeven zei eigenlijk alles over het stroeve optreden van de Amsterdammers in de eerste helft. Daarin ontsnapte Ajax al snel bij een hoog overgeschoten penalty van Tijjani Noslin, na een onhandige overtreding van Devyne Rensch op de Limburgse aanvalsleider.

Noslin schiet de penalty hoog over

Noslin zette de defensie van Ajax meermalen aan het werk, evenals de behendige linkspoot Alen Halilović, die al eens onder contract stond bij FC Barcelona, AC Milan en Hamburger SV.

Kort na de poging van Hlynsson kreeg Ávila geel na een overtreding op Fortuna-aanvoerder Ivo Pinto. Steijn was het in woord en gebaar totaal niet eens met de beslissing van scheidsrechter Sander van der Eijk en ontving prompt ook geel.

De frustraties aan Amsterdamse zijde bleven, ook na de wegens buitenspel terecht afgekeurde goal van Brian Brobbey, vlak voor de pauze.

Bekijk hieronder de reacties van Brian Brobbey, Tijjani Noslin en Fortuna-trainer Danny Buijs na afloop.

De van Antwerp FC gekomen Ávila had kort na rust nog wel moeten scoren, maar zijn inzet verdween naast het doel van Fortuna-keeper Ivor Pandur.

Het spel van het nog niet ingespeelde Ajax bleef pover, ook de komst van andere nieuwelingen als Anton Gaaei en Chuba Akpom veranderde daar niets aan. De gepasseerde Kenneth Taylor viel ook nog in. Imponeren kon hij niet.

Kans Mikautadze

Zo stevende het treffen op een doelpuntloos gelijkspel af. Mikautadze zag een schot nog gekeerd worden door Pandur. Verder dan dat kwam Ajax niet.

Steijn zal in de komende interlandperiode met zijn team aan de slag moeten, al gaan veel spelers op pad met hun land. Met in september nog duels met onder meer FC Twente (uit), Olympique Marseille (thuis) en Feyenoord (thuis) is verbetering op korte termijn hard nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl