NOS Voetbal

De Twaalf van Mislintat: hoe ziet Ajax eruit na de totale metamorfose?

Wanneer koopt Sven Mislintat nou eens een speler, vroegen Ajax-fans zich in de eerste twee maanden van de zomerse transferperiode ongeduldig af. Het antwoord van de Duitse technisch directeur kwam in augustus. En hoe. Hij hengelde de ene na de andere aankoop binnen.

Van Chuba Akpom tot Sivert Mannsverk en Georges Mikautadze. Een gezelschap van twaalf versterkingen trok naar Amsterdam. Tien spelers van het eerste elftal gingen weg. Ajax onderging een totale metamorfose en kan zijn nieuwe gezicht vanmiddag voor het eerst gaan tonen op bezoek bij Fortuna Sittard.

De kans dat al die nieuwe spelers in Limburg gaan spelen, lijkt niet al te groot. Sommige spelers zijn er pas net bij. Maar in theorie kan het: Ajax heeft de werkvergunningen van de nieuwe aanwinsten binnen. Ze zijn bovendien allemaal fit genoeg om (een aantal) minuten te maken.

Steijn spreekt van 'metamorfose' bij Ajax: 'Goed over nagedacht'

Van de elf namen waarmee Ajax onder de toenmalige trainer John Heitinga de laatste wedstrijd van het vorige seizoen inging, zijn er nog maar een paar over. Tegen FC Twente was dit de opstelling: Rulli, Rensch, Timber, Hato, Wijndal; Álvarez, Bergwijn, Taylor; Kudus, Brobbey en Tadic.

Zes van deze spelers zitten vanmiddag bij de selectie van Maurice Steijn, maar van hen zijn alleen Jorrel Hato en aanvoerder Steven Bergwijn voorlopig echt zeker van een basisplaats. Voor Devyne Rensch, Owen Wijndal, Kenneth Taylor en Brian Brobbey wacht een keiharde concurrentiestrijd met de Twaalf van Mislintat.

Verdediging

Ajax verkocht vrij vroeg in de transferwindow Jurriën Timber en Calvin Bassey. Die twee vormden het centrale duo waarmee Ajax een jaar geleden het seizoen in was gegaan. Bassey viel tegen en werd na de winterstop vervangen door de piepjonge Hato.

Die werd de afgelopen wedstrijd bijgestaan door de boomlange Jakov Medic, overgekomen van Sankt Pauli uit de tweede Bundesliga. De Kroaat begon zijn Ajax-carrière met een daverende knal in de kruising tegen Heracles. Maar tegen Excelsior en in het Europese tweeluik met Loedogorets kwamen ook zijn zwakkere punten aan het licht.

Op de bank van Ajax zit rechts naast Davy Klaassen reservekeeper Diant Ramaj, een van de twaalf zomerse aankopen

Medic' basisplaats zal dan ook worden overgenomen door zijn landgenoot Josip Sutalo, die na talloze belletjes en bezoekjes van Mislintat werd losgeweekt bij Dinamo Zagreb. Sutalo is een vaste kracht in het Kroatische elftal, waar hij met Josko Gvardiol (Manchester City) het centrale duo vormt. Sutalo staat bekend als een solide en rustige verdediger, die aan de bal vaak de weg naar voren vindt.

Mislintat leek voor Deadline Day, die woeste laatste dag vol hysterie op de transfermarkt, al uitgewinkeld te zijn. De komst van linksback Borna Sosa kwam dan ook als een flinke verrassing. Sosa, bijnaam Flankengott, geldt als een zeer aanvallend ingestelde back met een uitstekende voorzet. Ook hij is een vaste waarde in het Kroatische nationale elftal.

Sosa is een ander type dan Gaston Ávila, grinta-man pur sang, die overkwam van Royal Antwerp. Ook die Argentijn is een linksachter, maar hij moet het meer hebben van zijn duelkracht en zijn passing. Om die reden is hij volgens Steijn en Mislintat ook een optie als linker centrale verdediger. Daarmee probeert Ajax problemen bij een vormdip of een blessure van Hato te voorkomen.

Voor de rechtsbackpositie werd de Deen Anton Gaaei gekocht. Hij is de directe vervanger van de Mexicaan Jorge Sanchez, die komend seizoen bij FC Porto speelt. Gaaei brak in de Deense competitie door met zijn dribbels en voorzetten vanaf rechts. Hij gaat de strijd aan met Rensch.

Middenveld

Na Edson Álvarez raakte Ajax op de valreep ook nog Davy Klaassen kwijt. De routinier trok naar Internazionale. Steven Berghuis bleef en is de enige pure nummer tien in de huidige selectie.

Bij Middlesbrough speelde aankoop Akpom achter de spits, maar dat deed hij op een hele andere manier dan Berghuis. Akpom is van nature een centrale aanvaller, maar was in het Engelse Championship van grote waarde met zijn loopacties rondom de spits. Op een vergelijkbare manier kunnen ook Steven Bergwijn en Georges Mikautadze die positie invullen.

Chuba Akpom en Anton Gaaei kijken naar Excelsior - Ajax

Achter die nummer tien maakte Branco van den Boomen in de voorbereiding een uitstekende indruk. Hij verdeelde het spel op dezelfde manier als vorig jaar bij Toulouse en verstuurde de ene na de andere knappe lange pass. Maar in de eerste officiële wedstrijden van het seizoen kwam dat een stuk minder uit de verf. Kenneth Taylor kreeg uit tegen Loedogorets dan ook de voorkeur als linkermiddenvelder.

De Bosniër Benjamin Tahirovic lijkt zijn plekje in de basiself van Steijn al wel te hebben verzekerd. Als controleur op het middenveld probeert hij de lijnen uit te zetten. Met de Noor Sivert Mannsverk, die werd gekocht van Molde, voegde Mislintat nog een wat meer defensief ingestelde speler aan de selectie toe. Mannsverk blonk in Noorwegen ook uit met zijn dribbels en creatieve passjes naar voren.

Aanval

Met Bergwijn, Brobbey en Mohammed Kudus zat de voorhoede van Ajax prima in elkaar: in de voorbereiding konden die drie elkaar goed vinden. Maar toen ging Kudus weg, voor dik 40 miljoen naar West Ham United.

Mislintat slaagde er in de week na het vertrek van Kudus niet in om een geschikte rechtsbuiten te vinden. Carlos Forbs speelde er in het verloren thuisduel met Loedogorets, maar was in de jeugd van Manchester City vooral goed vanaf links. Forbs is watervlug en heeft een uitstekend gevoel voor het vinden van ruimtes achter de verdediging. Maar of hij die kwaliteiten ook vanaf de rechterflank kan laten zien, moet nog blijken.

De Frans-Georgische Mikautadze is ook een optie om het gat te vullen dat Kudus achterliet. Hij maakte zijn doelpunten bij FC Metz in Ligue 2 echter als spits. Wel is hij technisch en lichtvoetig. Maar door het late vertrek van Fransisco Conçeicao heeft Ajax geen één pure rechtsbuiten in de selectie.

In de spits zal Brobbey het nu echt moeten laten zien. Met de hongerige Akpom en Mikautadze heeft hij meer concurrentie dan vorig seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl