Toeschouwers kijken naar de lancering van de Aditya-L1 in India
NOS Nieuws

India lanceert zonnemissie na succesvolle maanlanding

Na de succesvolle maanlanding van vorige week heeft India zijn zinnen gezet op de zon. Vanochtend vertrok de Indiase ruimtesonde Aditya-L1 voor een studie naar de zon.

De Aditya-L1, vernoemd naar het woord 'zon' in het Hindi, is de komende vier maanden onderweg om tot een afstand van zo'n 1,5 miljoen kilometer van de aarde te komen. Slechts een fractie van de totale afstand tot de zon, die zich nog eens ongeveer 150 miljoen kilometer verderop bevindt.

Het is de eerste missie van India om de zon te bestuderen. Het onbemande ruimtevaartuig zal zonnewinden en zonneactiviteit gaan observeren om de invloed ervan op de aarde beter te begrijpen. Als de missie slaagt en de Aditya-L1 in een baan rond de zon komt, zou het de eerste keer zijn dat een Aziatisch land dat lukt.

Maanlanding

Op 23 augustus wist India als vierde land ter wereld op de maan te landen. De Chandrayaan-3 landde op de zuidpool van de maan, een plek waar nooit eerder een ruimtevaartuig was geland.

Met de succesvolle maanlanding en de lancering van de nieuwe ruimtemissie drukt India zijn stempel op de ruimtevaart en probeert het zich te meten met ruimtevaartgrootmachten Verenigde Staten, China en Rusland. Zij wisten eerder meerdere vaartuigen op de maan te krijgen.

Bekijk hieronder de beelden van de lancering van de Indiase Aditya-L1:

Zo ging de lancering van de Indiase ruimtesonde die de zon gaat observeren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl