De receptie van het TikTok-kantoor in Singapore
NOS Nieuws

Tiktok verwijdert honderden accounts met Chinese propaganda

TikTok heeft 284 accounts verwijderd die gelinkt waren aan een Chinese desinformatiecampagne. Het medium kwam in actie nadat concurrent Meta, het moederbedrijf van Facebook, eerder deze week naar buiten had gebracht dat het deze accounts had ontdekt.

Dinsdag meldde Meta dat het naar aanleiding van onderzoek bijna 9000 Facebook- en Instagram-accounts, groepen en pagina's had verwijderd die gelinkt waren aan een Chinees spamnetwerk dat de bijnaam Spamouflage kreeg. De techgigant deed sinds 2019 onderzoek naar de campagne.

Het onderzoek bracht de invloed van het netwerk op meer dan vijftig online platforms aan het licht. Het ging onder andere om YouTube, TikTok, Reddit, X (het voormalige Twitter), Medium en Pinterest. Volgens Meta is het netwerk actief sinds 2018.

Xinjiang

Het netwerk plaatste vooral positieve berichten over de Chinese overheid en de provincie Xinjiang, waar naar schatting een miljoen moslims vastzitten in detentiekampen. Het 'Oeigoerentribunaal' oordeelde eerder dat China zich daar schuldig maakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Over de Amerikaanse overheid, westers buitenlandbeleid en critici van de Chinese regering werd negatief commentaar geplaatst.

Volgens The Guardian, die de video's inzag, gaan de video's op TikTok vooral over Taiwan en Xinjiang. De Chinese regering ziet Taiwan als afvallige provincie.

De Spamouflage-campagne richt zich op mensen in Taiwan, de VS, Australië, en Groot-Brittannië en op Chineessprekenden wereldwijd.

Actief tijdens Chinese kantoortijden

Clusters van de nepaccounts werden volgens Meta vanuit verschillende locaties door heel China beheerd. De activiteiten van de accounts kwamen overeen met Chinese kantoortijden. Tijdens lunch- en dinertijd waren de accounts minder actief.

Op Facebook hadden de pagina's van het netwerk in totaal zo'n 560.000 volgers. Volgens Meta waren dit echter vooral nepprofielen. "De operatie was groot en luidruchtig, maar bereikte moeilijk mensen buiten hun eigen echokamer", zei Ben Nimmo, hoofd van de Global Threat Intelligence van Meta.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er bij hen niets bekend was over deze campagnes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl