NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse kamerverhuurders negeren verbod op groepscontracten

  • Nina Jansen

    redacteur NOS op 3

  • Devran Alkas

    redacteur NOS op 3

  • Semina Ajrovic

    redacteur NOS op 3

  • Nina Jansen

    redacteur NOS op 3

  • Devran Alkas

    redacteur NOS op 3

  • Semina Ajrovic

    redacteur NOS op 3

Kamerverhuurders in Amsterdam sluiten nog steeds omstreden groeps- en hoofdhuurdercontracten af, ondanks een verbod dat sinds april 2020 van kracht is. Dit blijkt uit onderzoek van NOS op 3. De gemeente Amsterdam was hiervan niet op de hoogte en zegt naar aanleiding van het onderzoek te gaan handhaven. "Het is teleurstellend dat er vergunninghouders zijn die zich niet aan de regels houden."

Eerder onthulde NOS op 3 dat in heel Nederland kamers worden verhuurd via groepsconstructies om het puntensysteem voor kamers te omzeilen. Amsterdam is sinds april 2020 de enige stad die verhuurders wettelijk verplicht individuele kamercontracten af te sluiten. Doel is om de rechten van kamerbewoners te beschermen en het afdwingen van een eerlijke huurprijs via de Huurcommissie makkelijker te maken.

Amsterdam verleende sinds april 2020 ruim 600 kamervergunningen aan verhuurders. Desalniettemin lijken meerdere verhuurders zich niet aan de voorwaarden van deze vergunningen te houden. NOS op 3 kreeg contracten in handen van huurders die kamers huren in woningen met vergunningen van ná april 2020, maar toch nog een groepscontract hebben ondertekend.

NOS op 3 zocht uit hoe het kan dat de kamerhuurprijzen steeds hoger worden:

Eén van die huurders is de Oostenrijkse Edith (24). Zij woont met vijf internationale studenten in een pand in Amsterdam-Zuidoost. Voor een kamer van 10 vierkante meter betaalt zij 539 euro exclusief. Voor het hele huis komt dit neer op ruim 4000 euro voor 77 m2. En daar komen nog service- en energiekosten bij.

"Ik vond de huurprijs hoog, maar als je als internationale student in Nederland komt, zit je in een kwetsbare positie", zegt Edith. "Ik sliep in een hostel en móest wat vinden, dus dan ga je maar akkoord zonder precies te weten wat je tekent."

Haar contract stelt dat huurders zelf nieuwe huisgenoten mogen kiezen, een belangrijke voorwaarde voor een groepscontract, maar in de praktijk heeft de verhuurder de beslissende stem. "Dat is eigenlijk niet oké. Ik heb nu niet de voordelen van een groepscontract - huren met een groep vrienden en zelf mijn huisgenoten kiezen - maar wel de nadelen. Namelijk: dat ik veel te veel betaal."

Handhaving blijft uit

Op het overtreden van de individuele kamercontractverplichting staat een boete van ruim 8000 euro per ontbrekend kamercontract, maar de gemeente Amsterdam deelde de afgelopen jaren geen enkele boete uit.

Volgens de gemeente ligt de focus momenteel op het bestrijden van illegale verkamering zonder de juiste vergunningen. Ze controleert alleen op de naleving van de vergunningsvoorwaarden als iemand een handhavingsverzoek indient.

Maar dat wil de gemeente nu veranderen. "Iedereen die geen individueel huurcontract heeft, roepen wij op om zich te melden bij de gemeente. En we gaan binnenkort starten met handhaven op het naleven van de vergunningsvoorwaarden (waaronder het individueel huurcontract) zónder handhavingsverzoek."

Edith vindt het goed dat de gemeente huurders oproept zich te melden. "Als ik meer informatie krijg, ga ik dat wel doen. Dan weten ze ook hoe vaak deze regels worden overtreden." Ze heeft inmiddels al wel contact opgenomen met de Huurcommissie. "Zij vonden het een bizar verhaal. Ik kan misschien met terugwerkende kracht mijn geld terugkrijgen."

Kritiek op het systeem

Er is ook kritiek op de verplichting van het individuele kamercontract. Sinds de invoering hiervan is het aantal aangevraagde kamervergunningen in Amsterdam afgenomen. Vlak voor de invoering werden nog gauw ruim 1660 vergunningen aangevraagd.

Verhuurders klagen over extra tijd en kosten die gemoeid zijn met het opstellen van individuele huurcontracten. Ook stellen sommigen van hen dat het huidige puntensysteem is verouderd, waardoor de maximumhuurprijzen te laag zijn en kamerverhuur onrendabel wordt.

Wethouder Pels van Wonen overwoog eerder dit jaar om groepscontracten opnieuw toe te staan om het kamertekort aan te pakken. Dit plan stuitte echter op weerstand van huurdersverenigingen en studentenorganisaties en werd uiteindelijk ingetrokken.

De gemeente wil het kamertekort nu aanpakken door onder andere hospitaverhuur, oftewel verhuur van kamers bij bewoners thuis, bekender en gemakkelijker te maken. "Daarnaast is het college voornemens om het woningdeelbeleid in zijn geheel voor de huisvestingsverordening van 2025 opnieuw te bekijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl