De Japanse premier Kishida tijdens zijn lunch met de ministers
NOS NieuwsAangepast

Japanse premier eet vis uit Fukushima om voedselveiligheid aan te tonen

De Japanse premier Kishida heeft samen met zijn ministers sashimi gegeten uit de wateren bij Fukushima om aan te tonen dat het eten van Japanse vis veilig is. China schortte de import van Japanse vis deze week op vanwege zorgen over de voedselveiligheid.

Japan is vorige week begonnen met het lozen van behandeld radioactief water uit de verwoeste kerncentrale Fukushima in de Stille Oceaan. China en Zuid-Korea hebben jaren kritiek geuit op de plannen, maar de VN-atoomwaakhond (IAEA) zei in juli dat het koelwater van de verwoeste Fukushima-kerncentrale veilig in zee kan worden geloosd.

De premier at onder meer zeebaars en octopus uit de Japanse wateren en rijst die in de regio Fukushima is geoogst, schrijft de South China Morning Post.

De Japanse premier en een aantal ministers aten hun lunch voor de camera op:

Japanse regering eet sashimi uit Fukushima na vis-ban China

Het lozen van het koelwater van de in 2011 verwoeste kerncentrale Fukushima zal langere tijd duren. Het koelwater wordt eerst behandeld en gefilterd, waardoor het meeste radioactieve afval eruit wordt gehaald. Alleen tritium, een isotoop van waterstof, zit daarna nog in het water.

Lozen duurt 30 tot 40 jaar

De Japanse regering zegt dat het water wordt verdund tot ver onder het internationaal goedgekeurde tritiumniveau voordat het in de Stille Oceaan wordt geloosd. Naar verwachting duurt het lozen tussen de 30 en 40 jaar.

Hoewel de VN-atoomwaakhond na twee jaar onderzoek heeft geconcludeerd dat de plannen van Japan veilig zijn, is men in Japan bang voor de economische impact van het lozen. Zo is de Japanse toeristensector bang dat toeristen zullen wegblijven uit de regio Fukushima, vanwege de angst voor radioactieve resten in het water.

Niet luid Japans spreken

Japan waarschuwde Japanners maandag dat ze in China belaagd kunnen worden. De regering raadt burgers die in China zijn af om in het openbaar met luide stem Japans te spreken. Ook raden ze Japanse burgers aan voorzichtig te zijn als ze in China de ambassade of consulaten bezoeken. Daarnaast wordt het bijwonen van eventuele protesten tegen de lozing afgeraden, evenals het maken van foto's van zulke demonstraties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl