Een demonstratie dit weekend in Seoul tegen de lozing
NOS NieuwsAangepast

Spreek bij bezoek aan China niet te luid in je eigen taal, waarschuwt Japan

Japan heeft zijn burgers gewaarschuwd dat ze in China belaagd kunnen worden. Door het lozen in de Stille Oceaan van behandeld radioactief water uit de kerncentrale Fukushima leven er, nog meer dan anders, negatieve sentimenten.

Japan startte donderdag met het lozen van afvalwater. Het plan daarvoor werd vorige maand als veilig beoordeeld door het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA.

Maar China en Zuid-Korea hebben veel kritiek op het lozen van het koelwater. In beide landen leidde dat al tot demonstraties. Japanse media schrijven onder meer dat overheidsdiensten, ondernemers en scholen in Japan boze telefoontjes krijgen uit China. Zo ontving de gemeente Fukushima er ruim 200. Ook Japanse diensten in China worden gebeld.

Japan roept daarom de Chinese ambassadeur in het land op het matje, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio. Ook is Beijing gevraagd om op te roepen tot kalmte in China. Een Japanse regeringswoordvoerder noemt de ontwikkelingen "zeer betreurenswaardig".

De Japanse regering raadt daarom burgers die in China zijn af om in het openbaar met luide stem Japans te spreken. Ook zegt het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Japanners voorzichtig moeten zijn als ze in China de ambassade of consulaten bezoeken. Verder moeten ze eventuele protesten tegen de lozing vermijden en geen foto's maken.

Op sociale media in China roepen mensen op om Japanse producten te boycotten. De Chinese regio's Hongkong en Macau hebben al een verbod ingesteld op de invoer van Japanse zeevruchten uit bepaalde regio's, waaronder Tokio en Fukushima.

Eerste metingen

Het plan werd twee jaar geleden al aangekondigd door de Japanse regering en de VN-atoomwaakhond IAEA zei vorige maand dat het lozen veilig is. Uit de eerste metingen dit weekend blijkt inderdaad dat er, volgens het Japanse agentschap voor visserij, in vissen uit de wateren rondom de kerncentrale geen waarneembare hoeveelheden tritium zijn gevonden.

Ook de beheerder van de kerncentrale, Tepco, zegt dat het water rond de centrale niet te veel radioactiviteit bevat. Het Japanse agentschap voor visserij wil iedere dag de testresultaten gaan delen.

Verdund water

Het koelwater wordt namelijk eerst behandeld en gefilterd voordat het in de oceaan terechtkomt. Daardoor wordt het meeste radioactieve afval eruit gehaald. Alleen tritium, een isotoop van waterstof, zit nog in het water. De regering zegt dat het water wordt verdund tot ver onder het internationaal goedgekeurde tritiumniveau.

Het verwijderen van het koelwater is volgens de Japanse regering een noodzakelijke stap in de ontmanteling van de reactor, die in 2011 werd getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Het lozen van de meer dan 1,3 miljoen ton koelwater gaat vermoedelijk zo'n dertig tot veertig jaar duren. Het water zal in eerste instantie met extra controles en in kleine hoeveelheden worden geloosd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl