Amanda Janssen
NOS Nieuws

Steunpunt in Sri Lanka moet geadopteerde helpen bij zoektocht

  • Helma Coolman

    redacteur Binnenland

  • Helma Coolman

    redacteur Binnenland

Nederland gaat in Sri Lanka een steunpunt opzetten voor geadopteerden die op zoek zijn naar hun biologische ouders. Ook biologische ouders die op zoek zijn naar hun afgestane of vermiste kind kunnen er hulp vragen. Het Reconnection Home, zoals het steunpunt van de overheid gaat heten, moet in juli volgend jaar van start gaan.

Volgens Amanda Janssen, zelf geadopteerd vanuit Sri Lanka, is haast geboden. "Het is een race tegen de klok, omdat veel ouders die een kind kwijt zijn inmiddels hoogbejaard zijn." Al een aantal jaren reist ze in de zomer af naar het land om biologische ouders en adoptiekinderen te helpen bij hun zoektocht naar elkaar. Ze zegt contact te hebben met 300 moeders en 600 geadopteerden uit Sri Lanka.

Sinds dit jaar werkt ze samen met stichting INEA, het Expertisecentrum voor Interlandelijke Adoptie. Die organisatie werd in maart opgericht in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en heeft als doel geadopteerden te ondersteunen die hun biologische familie in het land van herkomst zoeken. De Reconnection Homes moeten helpen bij die zoektochten, kennis en ervaringen uitwisselen en samenwerking tot stand brengen met de lokale overheid.

Dna-kits voor biologische ouders

Belangrijk onderdeel is het uitdelen van dna-kits aan ouders. "Die zijn te kostbaar voor de Sri Lankanen, maar wel heel belangrijk", zegt Amanda. Zoekende familieleden kunnen een dna-monster opsturen naar de Amerikaanse databank Family Tree, waar geadopteerden kunnen onderzoeken of er een match is. "In Nederland zijn dergelijke databanken niet beschikbaar. Hier mogen alleen één-op-één-tests worden uitgevoerd en daarna moet het monster worden vernietigd", legt Amanda uit.

James Timmermans, manager bij INEA, wil in meer landen een Reconnection Home starten. "Te beginnen in de vier andere 'Joustra-landen'." Dat zijn landen waarvan de commissie heeft vastgesteld dat er veel misging bij adopties. Het gaat om Brazilië, Colombia, Indonesië en Bangladesh. "Maar als het succesvol is, willen we dit concept in meer landen toepassen."

Privacy gewaarborgd

Timmermans merkt dat er bij geadopteerden en biologische ouders veel behoefte is aan ondersteuning, en dat die hulp de kans op succesvolle zoektochten vergroot. "Het is in je eentje moeilijk om zo'n zoektocht op te zetten en de belangenorganisaties bestaan veelal uit vrijwilligers, van wie het veel vraagt. En we willen ook graag een rol spelen voor biologische ouders. We hopen dat zo'n steunpunt hun vertrouwen kan winnen, omdat hun privacy gewaarborgd is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl