Eerstejaars studenten in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Aantal studenten van buiten de EU blijft groeien, ondanks zorgen minister

Ook dit jaar komen er weer meer internationale studenten van buiten de EU naar Nederland voor een nieuwe studie. Van januari tot en met juli vroegen 17.870 buitenlandse studenten een verblijfsvergunning aan, zo'n 1200 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondertussen speelt de discussie of die groei niet juist moet worden afgeremd.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is verantwoordelijk voor het afhandelen van de aanvragen. Gemiddeld wordt 98 procent van alle aanvragen goedgekeurd. Dit percentage is zo hoog omdat aanvragen altijd lopen via een onderwijsinstelling, die vooraf al controleert of een student aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voldoet.

De IND ziet al jaren een stijgende trend in het aantal aanvragen voor verblijfsvergunningen van studenten. Studenten van buiten de EU vormden afgelopen studiejaar ongeveer een kwart (27,7 procent) van het totaal aantal internationale studenten aan Nederlandse onderwijsinstellingen. De meesten van hen komen uit China, India, de Verenigde Staten en Indonesië, meldt de IND.

'Rem nodig'

Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs zei eerder dit jaar nog dat het aantal internationale studenten omlaag moet. "We hebben naast een gaspedaal ook een rem en vooral een stuur nodig", aldus de minister. Volgens hem leidt de toename tot allerlei problemen.

Zo zijn de collegezalen overvol, is er een gebrek aan huisvesting en kampen docenten met een hoge werkdruk. Ook komt de toegankelijkheid van het onderwijs voor Nederlandse studenten volgens hem in het geding. Hij vreest dat als er niet wordt ingegrepen, de kwaliteit van de hogescholen en universiteiten zo achteruit gaat "dat dit onze internationale toppositie ondergraaft".

Om grip te krijgen op het aantal internationale studenten stelde hij meerdere maatregelen voor. Zo vindt hij dat bij Nederlandstalige opleidingen in de toekomst minstens twee derde van de vakken in het Nederlands moet worden gegeven. Nu het kabinet is gevallen, is het onduidelijk wat er met die plannen gaat gebeuren.

Europese wetten maken het moeilijk voor universiteiten om de komst van internationale studenten uit EU-landen tegen te houden. Ze zijn vanwege afspraken over vrij verkeer van personen verplicht om de studenten toe te laten.

Geen kamer? Blijf thuis!

Eind vorig jaar riep de minister van Onderwijs op verzoek van de Tweede Kamer, universiteiten en hogescholen al op te stoppen met het actief werven van buitenlandse studenten.

Verschillende universiteiten vroegen internationale studenten vorige zomer om niet naar Nederland te komen als zij geen kamer konden vinden voor het begin van het nieuwe studiejaar.

Kijk hier naar een video van NOSop3 met meer uitleg over het probleem:

Leuk, internationale studenten. Maar er is een probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl