Studenten die komen overnachten krijgen niet meer dan een bed en een kluis
NOS Nieuws

Studenten-tentenkamp Groningen niet populair, 'daar slapen totaal niet fijn'

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

Gratis slaapplaatsen in een tentenkamp. Het is een noodoplossing om studenten in Groningen te huisvesten, maar er wordt maar mondjesmaat gebruik van gemaakt.

Het tentenkamp is opgericht vanwege de grote woningnood in de stad. Er zijn 90 bedden. Sinds vorige week zijn de overnachtingen gratis. Deze week zijn er volgens de RUG in totaal 20 overnachtingen geweest.

Julian Bushoff, voorzitter de jongerenorganisatie van de PvdA in Groningen, snapt waarom er weinig animo voor de tent is. "Het is totaal niet fijn om daar te slapen. Een student krijgt een bed en een kluisje. Sanitaire voorzieningen zijn er niet. Als je niks anders hebt, dan ga je hier slapen."

Zo'n honderd studenten protesteerden vanmiddag op de Ossenmarkt tegen het woningtekort in de stad.

RUG-woordvoerder Jorien Bakker ziet het liefst zo min mogelijk studenten in het tentenkamp. "Hoe minder, hoe beter", zegt zij. "Dat betekent namelijk dat studenten zelf iets gevonden hebben en elders overnachten."

Toch is het huisvestingsprobleem allerminst verholpen, zegt Bushoff. "Ondanks dat steeds meer studenten een kamer vinden, is de situatie nog steeds triest. Iedereen die in Groningen komt studeren, met name internationale studenten, moet zeker zijn van een prettige en betaalbare woonruimte. Momenteel verblijven nog 200 studenten in dure hostels, 40 in een hotelboot en dus enkele tientallen in het tentenkamp."

Bushoff hoopt dat eind september het probleem verholpen is, maar vreest het ergste voor volgend jaar. "Vorig jaar hadden we al een huisvestingsprobleem, dit jaar is het nog erger. Het ontbreekt de RUG en de Hanzehogeschool Groningen aan een langetermijnvisie. Het probleem mag volgend jaar niet nóg groter zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl