Archieffoto VU Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: stop met werven buitenlandse studenten

Minister Dijkgraaf van Onderwijs roept universiteiten en hogescholen op voorlopig te stoppen met het actief werven van buitenlandse studenten. Met de oproep geeft hij gehoor aan een wens van de Tweede Kamer.

In een brief aan de onderwijsinstellingen zegt de minister dat er positieve kanten zitten aan het internationale studentenverkeer. Maar de negatieve effecten, zoals de werkdruk van docenten en problemen met huisvesting, zijn volgens hem te groot.

"Bovendien kan het op de langere termijn de houdbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijsstelsel onder druk zetten", schrijft Dijkgraaf.

Dijkgraaf spreekt van een "gezamenlijke opgave" voor de schoolbesturen en de overheid, en wil een "algehele stop" tot er volgend jaar nieuwe afspraken worden gemaakt over de toelating en het verstrekken van beurzen.

Er zijn onder strenge voorwaarden uitzonderingen mogelijk voor maatschappelijke sectoren met tekorten op de arbeidsmarkt. Het gaat bijvoorbeeld om de zorg, de bètatechniek en het onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl