De As-Soennah-moskee in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Belastingdienst onderzocht Haagse moskee onterecht

De Belastingdienst heeft de As-Soennah-moskee onterecht onderzocht op gesjoemel met giften en zag islamitische instanties in het algemeen als frauderisico. Volgens de rechtbank kan discriminatie "niet worden uitgesloten". Dat schrijft NRC na een vonnis van de rechtbank in Den Haag, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Door een onderzoek van de Belastingdienst verloor de As-Soennah-moskee in 2018 zijn ANBI-status, waardoor giften niet meer als aftrekpost konden worden gebruikt.

De moskee was van mening dat het onderzoek van de Belastingdienst werd uitgevoerd vanwege de islamitische achtergrond. De rechter vindt dat de Belastingdienst onvoldoende heeft aangetoond dat dit niet het geval is en geeft de moskee dus gelijk. Het onderzoek van de fiscus is daarom ongeldig verklaard en de moskee krijgt zijn ANBI-status terug.

Ook moet de Belastingdienst een vergoeding van 2.500 euro betalen aan de vrouw die de aanvraag deed.

Omstreden preken

De As-Soennah-moskee in Den Haag kwam onder meer in 2018 in het nieuws toen bleek dat een gastimam er een preek hield waarin hij vrouwenbesnijdenis had aanbevolen. Ook werd er in een preek gezegd dat moslims die breken met hun geloof of overspel plegen de doodstraf verdienen.

De AIVD informeerde de gemeente Den Haag in 2017 over een omstreden financier van de moskee. Volgens de inlichtingendienst ontving het islamitische centrum steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. De rechter oordeelde niet over deze zaak, maar alleen over de vraag of de Belastingdienst terecht de ANBI-aanvraag afwees.

Toeslagenaffaire

De Belastingdienst richtte zich specifiek op islamitische organisaties, schrijft NRC. Zij zouden op grote schaal frauderen met giften, concludeerde het team dat ook ouders in de toeslagenaffaire als fraudeur bestempelde.

In een memo schreef dat team dat deze vorm van fraude zich met name zou voordoen binnen de islamitische gemeenschap. Deze aanname werd niet onderbouwd en toch startte het team meerdere onderzoeken, onder andere naar de As-Soennah-moskee. Ook werd ingezoomd op donateurs met een dubbele nationaliteit. Donaties aan kerken werden niet gezien als risico, tenzij de gift "kwam van allochtonen".

De moskee is ondanks de winst in deze zaak niet tevreden, schrijft NRC. Want de Belastingdienst weigert openheid te geven over de reden van het onderzoek en de selectiecriteria. "Die zijn niet alleen voor ons van belang, maar ook voor onze donateurs", vindt de moskee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl