Nieuwe verkeersleiders worden opgeleid in het trainingscentrum van ProRail
NOS Nieuws

Tekort aan verkeersleiders deels opgelost, treinuitval sterk afgenomen

Reizigers die geregeld met de trein reizen, herkennen de berichten over uitvallende treinen wegens personeelstekort vast nog goed. Nog geen jaar geleden kampte ProRail met een groot tekort aan verkeersleiders, waardoor er sommige periodes in grote delen van het land geen treinen reden. Dat probleem lijkt nu opgelost, bevestigt ProRail na een bericht van het AD.

De spoorbeheerder zegt dat het sinds afgelopen jaar hard bezig is geweest om meer verkeersleiders te werven. Vorig jaar kwam het bedrijf nog zo'n 70 mensen tekort. Dat aantal is gedaald. In januari kwamen ze nog maar zo'n 45 verkeersleiders tekort. De verwachting is dat dat aantal eind dit jaar uitkomt op zo'n 35.

Volgens woordvoerder Andy Wiemer komt het door een aantal maatregelen, zoals een wervingscampagne en het vergroten van de interne opleidingscapaciteit. Dat was niet altijd even makkelijk, vertelt hij. "De arbeidsmarkt is lastig. Je moet allemaal in dezelfde vijver vissen om goede mensen te halen. Daarnaast kost de opleiding ook tijd, maar inmiddels zie je daar nu het resultaat van."

Reizigers hebben dit jaar hebben weinig last gehad van uitvallende treinen wegens personeelstekort, merkte ook reizigersvereniging Rover.

"We hebben in het verleden veel treinen gehad die niet reden door het tekort. Ik kan me niet heugen wanneer dat dit jaar gebeurde. Deze zomer hebben ze het ook met alle zomervakanties voor elkaar gekregen", zegt woordvoerder Freek Bos.

Vasthouden

Naast het werven is er volgens ProRail ook een cultuuromslag geweest binnen het bedrijf. "Je kan wel mensen werven, maar je moet ze ook vasthouden", zegt Wiemer. Er wordt nu meer aan werknemers gevraagd om mee te denken over hoe de functie eruit moet komen te zien. "Hoe kan je het beste systemen aansluiten? Dan is het handig om de mensen met het meeste verstand erbij te betrekken. In het verleden is dat te weinig gebeurd."

ProRail merkt ook dat jonge verkeersleiders de baan niet voor eeuwig willen hebben. Daarom krijgen ze doorgroeimogelijkheden, in de hoop dat ze blijven.

Nog niet opgelost

Ondanks de grote inhaalslag, benadrukt Wiemer dat het probleem nog niet helemaal is opgelost. ProRail wil nog meer mensen binnenhalen om 'vet op de botten' te krijgen. "Als je over een aantal weken een trouwerij hebt, dan wil je gemakkelijk vrij krijgen. Zonder gedoe. Ook moet je gewoon van je pauze kunnen genieten. Als je vet op de botten hebt, wordt dat makkelijker en kan je ook een klap opvangen. Je hebt een reserve."

Terugblikkend ziet ook ProRail dat de druk op verkeersleiders soms te hoog was. "Die hebben het een hele lange tijd niet fijn gehad. Ze konden niet altijd pauze nemen of een vrije dag niet krijgen. We zijn er nog niet helemaal, maar we zijn goed op weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl