1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Door personeelstekort ook morgen geen treinen tussen Utrecht en Arnhem

Door een personeelstekort, langdurig zieken en plotselinge ziekmeldingen bij spoorbeheerder ProRail rijdt ook morgen geen intercitytreinen tussen Utrecht en Arnhem. Ook rijden er geen sprinters tussen Ede-Wageningen en Barneveld Centrum en tussen Maarn en Rhenen. De stremming geldt van 07.00 uur tot 15.00 uur.

Doordat ProRail niet genoeg verkeersleiders heeft, reden er vandaag tussen 07.00 uur en 09.00 uur geen treinen tussen Utrecht en Arnhem, Utrecht en Rhenen en Barneveld Centrum en Ede-Wageningen. ProRail heeft een tekort van 60 verkeersleiders op een totaal van ongeveer 750.

Vandaag waren volgens NS zo'n 10.000 reizigers gedupeerd. Omdat er morgen ook buiten de spits niet gereden wordt, kan de NS geen schatting voor het aantal gedupeerden morgen maken.

ProRail schrijft dat het er bij onderbezetting voor moet kiezen om minder treinen te laten rijden, omdat anders de veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Dat het om hetzelfde traject gaat, heeft te maken met het feit dat verkeersleiders specifieke kennis moeten hebben van de trajecten waarop ze werken. Niet elke verkeersleider kan op alle trajecten worden ingezet.

De NOS ging vandaag langs bij ProRail in Utrecht, waar treinverkeersleiders worden opgeleid:

Treinverkeersleiders in opleiding: 'Een rode regel betekent vertraging'

Er is een oproep gedaan aan oud-verkeersleiders, waaronder ex-werknemers die kort geleden met pensioen zijn gegaan, om te komen werken op hun oude plek. Op die manier zou al een aantal keren een gat in het rooster zijn ingevuld.

NS gaat geen bussen inzetten tussen Utrecht en Arnhem. Intercityreizigers kunnen reizen via 's-Hertogenbosch. Connexxion rijdt met bussen tussen Barneveld Centrum en Ede-Wageningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl