Een verkeersleider van ProRail op de verkeersleidingpost in Utrecht
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Personeelstekort ProRail verstoort treinverkeer in midden van het land

Doordat spoorbeheerder ProRail niet genoeg verkeersleiders heeft, rijden er vandaag tussen 07.00 uur en 09.00 uur geen treinen tussen Utrecht en Arnhem, Utrecht en Rhenen en Barneveld Centrum en Ede-Wageningen. ProRail heeft een tekort van 60 verkeersleiders op een totaal van ongeveer 750.

"Vaak weten we die tekorten op creatieve wijze en dankzij de flexibiliteit van de collega's die dit werk doen op te lossen, maar niet altijd", zei Martijn de Graaf van ProRail in het NOS Radio 1 Journaal. "Gelukkig hebben we iemand bereid gevonden om de dienst die normaal gesproken van 07.00 uur tot 15.00 uur duurt, wel te vervullen. Maar wegens omstandigheden kan hij er niet eerder zijn dan 09.00 uur."

Op Arnhem Centraal moesten een aantal mensen een tijdje wachten:

Deze mensen wachten op Arnhem CS totdat de trein weer gaat

Een verkeersleider is verantwoordelijk voor de veiligheid en ongestoord treinverkeer op een bepaald traject. Op het moment dat er iets misgaat, is de verkeersleider verantwoordelijk voor een snelle afhandeling.

Volgens De Graaf werd de functie binnen het bedrijf vroeger als "erebaan" gezien. Je werd pas verkeersleider als je bijvoorbeeld conducteur of machinist was geweest. Dat is niet meer zo, nu is het ook een plek waar mensen hun carrière beginnen. En dan is er ook nog krapte op de arbeidsmarkt, waar veel meer bedrijven last van hebben.

ProRail heeft verkeersleidingsposten door het hele land. Elke post beheert het treinverkeer in die specifieke regio:

Verkeersleidingposten in Nederland

Het budget voor werving en selectie van verkeersleiders is inmiddels verachtvoudigd. Daarnaast kijkt ProRail naar de mogelijkheden om het werk aantrekkelijker te maken. De opleiding tot verkeersleider duurt 9 maanden.

ProRail hoopt dat het tekort aan verkeersleiders eind 2023 is weggewerkt. Tot die tijd zal het vaker voorkomen dat treinen uitvallen omdat er geen verkeersleider beschikbaar is.

NS zet vandaag geen vervangende bussen in. Intercityreizigers tussen Utrecht en Arnhem wordt aangeraden via Den Bosch te reizen. Connexxion zet tussen Barneveld Centrum en Ede-Wageningen wel bussen in.

Vertraging op buslijnen in Den Haag

In Den Haag rijden bijna alle buslijnen vandaag met vertraging. Dit komt omdat er te veel zieken zijn bij vervoerder HTM.

"Helaas zijn er meer zieken dan we op korte termijn konden opvangen en dat vertaalt zich door naar de dienstregeling", zei een woordvoerder tegen Omroep West. "Heel vervelend. We proberen echt ons best te doen de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden."

Advertentie via Ster.nl