Een reiziger kijkt naar de reisinformatie
NOS NieuwsAangepast

ProRail: krapte op het spoor tot 1 oktober, personeel moet op vakantie kunnen

De problemen met de dienstregeling door krapte in het rooster duurt nog twee maanden, tot 1 oktober. Dat bevestigt spoorbeheerder ProRail nadat reizigersorganisatie Rover daarvan melding had gemaakt.

De afgelopen dagen vielen er meerdere treinverbindingen urenlang uit door personeelstekorten. Zo reed woensdag de sprinter tussen Utrecht en Baarn niet en vielen tussen Amersfoort en Amsterdam en tussen Utrecht en Almere intercity's uit.

De oorzaak is dat er op de verkeersleidingspost in Utrecht te weinig medewerkers beschikbaar zijn. Door de hoge roosterdruk kunnen door een enkele afmelding al treinen uitvallen. Volgens ProRail zijn er na 1 oktober minder mensen met verlof en worden er dan minder problemen verwacht.

"De onderbezetting duurt al langer en we doen altijd het maximale om het uitvallen van treinen te voorkomen. De verkeersleiders tonen maximale flexibiliteit en komen ook werken op hun vrije dagen, maar mensen moeten wel op vakantie kunnen voor hun rust", laat de spoorbeheerder weten.

ProRail heeft zestig vacatures op een personeelsbestand van 750 mensen. Dat levert in de zomer sowieso krapte op door vakantie. Het tekort wordt nog eens verergerd door ziekte of vermoedens van corona, omdat er niet kan worden thuisgewerkt.

Ruimhartige compensatie

Rover wil dat ProRail de overlast voor reizigers zoveel mogelijk beperkt, bijvoorbeeld door minder treinen te laten rijden in plaats van hele trajecten stil te leggen en door betere reizigersinformatie te verschaffen.

Ook moet er een ruimhartige compensatie komen voor passagiers die extra kosten maken voor eigen vervoer. Daarover is ProRail in gesprek met zowel de reizigersorganisatie als de vervoerders op het spoor.

Daarnaast pleit Rover voor een minder kwetsbare inrichting van het systeem. "Het is aan de reiziger niet uit te leggen dat als er iemand uitvalt, het treinverkeer stilligt", zegt directeur Freek Bos. "Dat vraagt om een fundamenteel andere inrichting van de systemen, waarin het vervoeren van reizigers voorop moet staan."

In een persbericht spreekt Rover zijn waardering uit voor het ProRail-personeel dat inspringt om verdere uitval te voorkomen. "Rover heeft begrepen dat de medewerkers op de verkeersleiding momenteel maximaal flexibel bijspringen waar nodig en heeft daar veel waardering voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl