NOS Schaatsen

Haarband is nog wennen, maar Stolz is thuis bij ploeg Anema: 'Jillert is de man'

Sprintfenomeen Stolz thuis bij ploeg 'slimme vent' Anema: 'Jillert is de man'

Een tiener uit Wisconsin houdt op het middenterrein van Thialf een knalgele Noord-Hollandse kaas boven zijn hoofd. Het is voor het grote Amerikaanse sprinttalent Jordan Stolz nog even wennen in dat nieuwe schaatspak vol Nederlandse sponsoren. En die hoofdband helemaal.

"Hoe moet zijn haar?", vraagt ploeggenoot Irene Schouten zich bij de ploegpresentatie lachend af terwijl de meervoudig olympisch kampioene als een grote zus de hoofdband rechttrekt bij het nieuwe kleine broertje in het team.

Stolz verbaasde in maart van dit jaar in Thialf de schaatswereld door drie wereldtitels te pakken bij de WK afstanden: goud op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Fotoshoots

Bij het groene schaatspak van de 19-jarige Stolz, met logo's van een kaasmerk, een supermarktketen en een winkel vol huishoudelijke producten, hoort ook een voor Nederlandse schaatsers bekende haarband.

"Nee, ik heb er nooit een gedragen", grinnikt Stolz. "Het voelde goed, wel een beetje lastig." Voor de kersverse aanwinst is het een van de vele nieuwigheden als lid van de ploeg van Anema. "De media en de fotoshoots, het hoort erbij, zeker omdat het hier een grote sport is", vertelt Stolz. "Thuis ging ik gewoon naar de baan en deed ik mijn eigen ding."

Jordan Stolz poseert met een kaas boven zijn hoofd in Thialf

In mei van dit jaar tekende Stolz een contract tot aan de Olympische Winterspelen van 2026 bij het Nederlandse Team Albert Heijn Zaanlander. Opvallend, want schaatsbond KNSB had eerder die maand bepaald dat er na komend seizoen geen buitenlandse rijders meer zijn toegestaan in Nederlandse ploegen en op topsporturen in Thialf.

Die beslissing schortte de KNSB een maand later overigens alweer op tot na de Spelen van Milaan. Daarna komt het onderwerp terug op de agenda.

De ploeg van Anema liet in mei weten dat Stolz voorlopig niet naar Nederland verhuist, maar met zijn eigen coach Bob Corby blijft trainen in Milwaukee: "Anema en zijn team geven op afstand advies. Meerdere keren per jaar zal Stolz samen met zijn teamgenoten optrekken tijdens bijvoorbeeld trainingskampen."

Jordan Stolz en Jillert Anema overleggen tijdens een training in Thialf

Voor de ploegpresentatie was Stolz even terug in Heerenveen, in Thialf, op het ijs waar hij in maart van dit jaar drie wereldtitels pakte. "Het voelt anders dan de laatste keer dat ik hier was, maar ik ben blij dat ik terug ben."

Ten tijde van die glorieuze triomftocht wist Stolz nog niet dat hij komende jaren onder de warme vleugels van Anema zou schaatsen. "Jillert benaderde mij, deed een voorstel en ik dacht dat het goed was", legt de jongeling uit. Anema bekommerde zich over het voortbestaan van het Amerikaanse talent.

"Hij zit nog in de groei, is heel jong en je loopt het risico dat er iets wegraakt", legt Anema uit. "We hebben dat vaker gezien: jongens die in de juniorentijd heel hard rijden en dat ze het dan ineens niet meer voor elkaar krijgen."

Combineren

Anema vertelde Stolz wat hij van plan was. "Dat interesseerde hem, zijn antwoorden interesseerden mij en een week later waren we het al eens." Stolz: "Ik denk dat het goed is voor mijn training. Jillert is een slimme vent. Ik denk dat het voor mijn potentieel nuttig is om met zijn team te trainen."

Trainen op wat precies? Want zo slecht ging het toch niet met de schaatser die afgelopen seizoen niet bij te houden was op de kortste afstanden? "Alles wat erin zit. Of het nou lange afstanden zijn of de sprint. Die wil ik combineren, als het kan. Dat gaan we uitzoeken. Ik denk dat Jillert daarvoor de man is."

Schaatskalender seizoen 2023/2024

27 t/m 29 oktober World Cup-kwalificatie Heerenveen
10 t/m 12 november World Cup 1 Obihiro (Japan)
17 t/m 19 november World Cup 2 Beijing 9China)
1 t/m 3 december World Cup 3 Stavanger (Noorwegen)
8 t/m 10 december World Cup 4 Tomaszow Mazowiecki (Polen)
28 t/m 30 december NK afstanden Heerenveen
5 t/m 7 januari EK afstanden Heerenveen
26 t/m 28 januari World Cup 5 Salt Lake City (VS)
2 t/m 4 februari World Cup 6 Québec (Canada)
15 t/m 18 februari WK afstanden Calgary (Canada)
24 t/m 25 februari NK allround en sprint Heerenveen
8 t/m 10 maart WK allround en sprint Inzell (Duitsland)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl