Bart Swings is de regerend olympisch- en wereldkampioen op de massastart
NOS Schaatsen

Buitenlandse schaatsers mogen toch bij Nederlandse ploegen blijven, IKO opgelucht

Buitenlandse topschaatsers bij Nederlandse commerciële ploegen mogen toch tot en met de volgende Winterspelen bij hun teams blijven trainen. De KNSB heeft de omstreden maatregel, die in april werd aangekondigd, opgeschort tot na de Spelen van Milaan in 2026. Daarna komt het onderwerp opnieuw op de agenda.

Ruim twee maanden geleden maakte Remy de Wit, technisch directeur van schaatsbond KNSB, bekend dat buitenlandse schaatsers vanaf het seizoen 2024/2025 niet meer bij Nederlandse commerciële ploegen mogen rijden. Het idee achter de maatregel was dat Nederlandse talenten zo een streepje voor zouden krijgen, door te voorkomen dat niet-Nederlandse schaatsers te veel zouden profiteren van de goede topsportfaciliteiten in ons land. Het ging om schaatsers die op een afstand bij de top-acht van de wereld of top-vier van Europa horen.

Het besluit zorgde voor de nodige onrust in de schaatswereld. Vooral Team IKO, dat met de Belg Bart Swings en de Est Marten Liiv twee topschaatsers in dienst heeft, zou worden getroffen door de maatregel.

Koffie met De Wit

Daarom besloot Martin ten Hove, coach en medeoprichter van Team IKO, om een afspraak te maken met De Wit voor een kop koffie.

"We hebben een heel goed gesprek gehad. Onze belangen zijn niet hetzelfde. Het gaat ons erom om iedereen binnen Team IKO zo hard mogelijk te laten schaatsen, het is hem vooral om de Nederlanders te doen. Alle begrip, alleen wij hebben wel een commercieel model met sponsoren. Ik ben heel blij dat de KNSB heeft ingezien dat dat voor ons ook heel belangrijk is. Niet alleen voor Bart Swings als schaatser, maar ook voor de Nederlandse schaatsers die in onze ploeg zitten."

Technisch directeur Remy de Wit (r) naast bondscoach Rintje Ritsma

Volgens Ten Hove profiteren Nederlandse schaatsers op dagelijkse basis van een ervaren rijder als Swings, de olympisch- en wereldkampioen op de massastart, omdat talenten zich met hem kunnen meten. Ook voor schaatssters Joy Beune en Robin Groot is het prettig om bij wereldbekers een trainingspartner als Swings te hebben.

Maar er zit ook een financiële component in, legt Ten Hove uit. "Wij hebben een Belgisch/Nederlandse hoofdsponsor. Daar is Bart Swings ook een belangrijk boegbeeld voor. Daar profiteren we met z'n allen gewoon van. Daar profiteert het Nederlandse schaatsen ook van. Het was een goed gesprek met Remy en ik ben heel blij dat ze hebben besloten deze regel niet te houden."

'Standpunt niet veranderd'

Ten Hove, Swings en Liiv kunnen nu gerust ademhalen, maar het idee van De Wit is nog niet helemaal de wereld uit. "Dit betekent zeker niet dat de discussie over niet-Nederlandse rijders die gebruikmaken van onze topsportfaciliteiten van tafel is", zegt De Wit tegen schaatsen.nl. "En ons standpunt is evenmin veranderd." De technisch directeur zegt zich nog geen zorgen te maken over de medaillekansen in 2026, maar voor de Spelen van 2030 is dat een ander verhaal.

Ten Hove ligt er voorlopig niet wakker van. "Het is hun recht om deze mening te hebben, alleen ik denk zelf dat je ook na 2026 deze regel niet moet gaan veranderen", zegt de schaatscoach, die nu met zijn Nederlandse én buitenlandse schaatsers kan gaan bouwen richting de volgende Spelen. "We hebben nu eerst de komende drie jaar rust in de tent en daar ben ik heel blij mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl