Hanne Desmet
NOS Schaatsen

Belgische shorttrackers besluiten door nieuwe regel Nederland per direct te verlaten

Hanne en Stijn Desmet hebben besloten niet bij de Nederlandse shorttrackploeg te blijven trainen, maar naar de Verenigde Staten te verhuizen. Het besluit van de Belgische broer en zus volgt op de mededeling van de Nederlandse schaatsbond KNSB dat ze na volgend seizoen niet meer welkom zijn in de trainingsploeg.

De 26-jarige Hanne en de 25-jarige Stijn Desmet trainden sinds 2018 mee bij de Nederlandse shorttrackploeg, omdat in België de faciliteiten niet toereikend waren. Maar na het afgelopen seizoen liet Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, dat er vanaf seizoen 2024/2025 nieuwe voorwaarden nodig zijn omdat "het opleidingssysteem onder druk" zou staan.

Buitenlandse schaatsers mogen daardoor na volgend seizoen nog wel trainen in Thialf, maar niet in de zogeheten topsporturen die worden gefinancierd door sportkoepel NOC*NSF en dus ook niet bij een Nederlandse ploeg.

Proefperiodes in VS en Canada

Daarop besloten Hanne en Stijn Desmet hun heil elders te gaan zoeken. Die zoektocht bracht hen naar de Verenigde Staten, waar ze in de maanden juni en juli zullen gaan trainen. Van augustus tot en met de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen (eind oktober) zijn de twee in Canada te vinden.

Stijn Desmet met achter zich Jens van 't Wout

"Het zal sowieso een testjaar zijn, om te zoeken waar onze atleten zich thuis voelen", vertelt Annelies Dom, topsportdirecteur bij de Vlaamse Schaats Unie, aan Sporza. "Nadien kunnen we analyseren wat de beste optie is, om verdere contracten te bespreken."

De Belgische shorttrackers zijn daardoor niet langer afhankelijk van de trainingsfaciliteiten van de Nederlandse ploeg. "We hebben wel nog zinvolle samenwerkingsverbanden met Nederland, maar structureel niet meer", legt Dom uit.

Internationale top

Hanne Desmet rammelt al een tijdje aan de deur van de internationale shorttracktop. Ze haalde bij de Spelen van Peking olympisch brons en bij de WK van 2021 pakte ze zilver op de 1.000 meter achter Schulting.

Afgelopen seizoen was ze Schulting enkele keren de baas. Bij de EK in Gdansk versloeg ze de Nederlandse op de 1.000 meter, waarmee ze haar eerste gouden medaille op een eindtoernooi veroverde. En bij de wereldbekerfinale in Dordrecht kwam ze ook eerder dan Schulting over de finish.

Ook Stijn Desmet pakte goud op de EK dit jaar. Hij was, net als Hanne, de sterkste op de 1.000 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl