De Philips-fabriek in Best
NOS NieuwsAangepast

Fiat-familie doet mega-investering en wordt grootaandeelhouder van Philips

De Italiaanse investeringsmaatschappij Exor heeft 15 procent van de aandelen in Philips gekocht. Daarmee is de investeerder in één keer de grootste aandeelhouder van het Nederlandse medische technologiebedrijf. De investering bedraagt 2,6 miljard euro.

Exor is eigendom van de Italiaanse familie Agnelli. De flamboyante industrieel Giovanni Agnelli (1921-2003) maakte vanaf de jaren 60 het automerk Fiat groot. Het hoofdkantoor van Exor zit sinds 2016 aan de Zuidas in Amsterdam. In augustus vorig jaar verhuisde Exor de beursnotering in Milaan naar Amsterdam.

Wereldwijd investeert de organisatie voor 33 miljard euro in andere bedrijven. Naast Peugeot- en Opel-moederbedrijf Stellantis heeft Exor belangen in onder meer voetbalclub Juventus, autoproducent Ferrari en zakentijdschrift The Economist.

Commissaris

De nieuwe aandeelhouder zegt voor langere tijd te willen investeren in een bedrijf dat gespecialiseerd is in gezondheidstechnologie. Exor investeerde vorig jaar al in twee kleinere gezondheidstechnologiebedrijven.

Exor heeft de optie om het belang in Philips nog uit te breiden naar 20 procent. In ruil voor de investering krijgt de grootaandeelhouder een zetel in de raad van commissarissen. Voor de investering voerde Exor enkele gesprekken met de top van Philips, laat een woordvoerder van Exor weten.

Rust

Directeur Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters is aangenaam verrast door het nieuws. "Het geeft Philips stabiliteit. Aandeelhouders zullen blij zijn, want deze partij kan de rust bij Philips herstellen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal, verwijzend naar de problemen met apneu-apparaten.

Dat Exor in één keer zo'n groot belang heeft vergaard is opmerkelijk, vindt Everts. "De dalende koers van Philips trekt natuurlijk ook nieuwe investeerders aan. Ze worden in één keer de grootste aandeelhouder. Maar dat hebben ze wel netjes en transparant via de beurs gedaan voor een normale prijs."

Het aandeel Philips stond vanmorgen bijna 4 procent hoger bij de opening van de beurs in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl