Kijkje in de productie bij Philips Healthcare in Best (foto uit 2019)
NOS NieuwsAangepast

Philips schrapt 4000 banen, 800 banen verdwijnen in Nederland

Philips schrapt wereldwijd 4000 banen vanwege de aanhoudende slechte resultaten. In Nederland leidt dat tot 400 gedwongen ontslagen, laat het bedrijf weten. Met natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten komt het totale aantal banen dat in Nederland verdwijnt uit op zo'n 800, zegt het bedrijf.

De mededeling komt bij de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. Het is het vijfde kwartaal op rij met winstdaling en omzetdaling, en dat zal volgens Philips ook in het volgende kwartaal nog aanhouden. Daarom moet het bedrijf ingrijpende maatregelen nemen om de kosten te drukken, zegt een woordvoerder.

In het derde kwartaal maakte Philips onder de streep een verlies van 1,3 miljard euro. "Elke keer zie je een probleem bij Phillips. Dat is nu de grote terugroepactie van slaapapneu-apparaten, eerder waren het bijvoorbeeld de defibrillatoren", zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers.

"Hoewel het bedrijf een goede orderportefeuille heeft, kunnen ze niet altijd leveren. In dit geval omdat er bijvoorbeeld geen chips zijn en daardoor komt de keten in gevaar. Ze hebben veel minder macht dan Apple of Tesla, om sneller simpele microprocessors te krijgen. Bovendien komt er in Europa slecht economisch weer aan, ook Phillips heeft daar last van."

11.000 werknemers in Nederland

Wereldwijd werken bij Phillips 79.000 mensen. Het het medisch-technologiebedrijf probeert de 4000 banen die geschrapt moeten worden zoveel mogelijk op te vangen met natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten, maar er zullen ook gedwongen ontslagen vallen.

In Nederland werken 11.000 mensen voor Philips op het hoofdkantoor en in fabrieken in Best, Drachten en Eindhoven. De maker van medische apparaten en elektronica begint vandaag al gesprekken met sociale partners over de gedwongen ontslagen, zegt een woordvoerder.

'Zwarte dag'

"Het is altijd een zwarte dag als je hoort dat van 400 medewerkers van Philips gedwongen afscheid genomen moet worden", zei CNV vakbondsbestuurder Arjan Huizinga vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "De slaapapneu-apparaten leiden ook tot een grote verstoring van het functioneren in de Philips-organisatie en je kan dan niet anders dan ingrijpen, maar het effect daarvan is wel dat werknemers hier de prijs voor gaan betalen."

Dramatisch, reageert Hans Wijers van FNV. "Hier wordt weer aangetoond dat ook multinationals zich weinig gelegen laten aan de verantwoordelijkheid die ze hebben aan hun mensen."

Volgens de CNV vakbondsbestuurder ligt er al een plan voor de ontslagen en is het doel dat dit plan helemaal wordt uitgerold. Philips laat weten dat de exacte plannen nog moeten worden uitgewerkt, maar dat de ontslagen door het hele land zullen plaatsvinden. De productie- en logistiekafdeling zullen wel grotendeels ontzien worden, de ontslagen zullen vooral bij ondersteunend personeel vallen op bijvoorbeeld het hoofdkantoor.

Terugroepactie

Eerder deze maand kwam Philips al naar buiten met een winstwaarschuwing. De resultaten over het derde kwartaal zouden slechter zijn dan eerder gedacht, zei het bedrijf. Dat kwam mede door een afschrijving van 1,3 miljard euro op het bedrijfsonderdeel dat slaapapneu-apparaten maakt vanwege een mogelijke schikking met de Amerikaanse autoriteiten.

Topman Frans van Houten vertrok op 15 oktober een half jaar eerder dan gepland. Hij is opgevolgd door Roy Jakobs, die tot dat moment eindverantwoordelijke was voor de terugroepactie van de slaapapneu-apparaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl