Frans van Houten, bij de vorige aandeelhoudersvergadering van Philips
NOS Nieuws

Beleggers geven Philips-top nieuwe veeg uit de pan

De top van Philips heeft opnieuw gezichtsverlies geleden op een vergadering met aandeelhouders. Beleggers weigerden een agendapunt te steunen waarin aan hen gevraagd werd hun zegen over het gevoerde beleid uit te spreken.

Het gaat om het verlenen van decharge voor de bestuurders die vorig jaar aan het roer van het bedrijf stonden. Het verlenen van decharge houdt in dat bestuurders niet meer aangesproken kunnen worden op eventueel onbehoorlijk bestuur. Dat staat jaarlijks bij beursgenoteerde bedrijven op de agenda en wordt normaal gesproken door een grote meerderheid gesteund.

Maar bij Philips is er veel onvrede onder beleggers en die richt zich met name op Frans van Houten, de topman die in oktober bij Philips vertrok. Beleggers vinden dat hij de problemen met de slaapapneu-apparaten niet goed heeft aangepakt. Ook vinden ze het niet goed dat Van Houten een bonus over 2022 aanneemt, terwijl het bedrijf dat jaar een verlies leed van 1,6 miljard euro.

76 procent van de beleggers die de aandeelhoudersvergadering volgden, stemde daarom rond 17.00 uur tegen het verlenen van decharge aan de bestuurders.

Hij heeft op geen enkele manier laten zien dat hij voeling heeft met wat er leeft onder patiënten en aandeelhouders.

Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters

Vorig jaar spraken beleggers zich al uit tegen de bonussen die werden uitgekeerd aan de top. Een deel van het bestuur zag afgelopen jaar af van een bonus, maar Van Houten deed dat niet.

"Daarmee heeft hij laten zien dat hij op geen enkele manier voeling heeft met wat er leeft onder andere partijen, zoals patiënten en aandeelhouders", zegt Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Zijn organisatie heeft tegen het verlenen van decharge gestemd.

De beslissing van de beleggers raakt ook de huidige topman, Roy Jakobs, omdat de maatregel geldt voor alle bestuurders van 2022, dus ook voor Jakobs die in oktober de leiding op zich nam.

Het tegenstemmen van beleggers heeft niet direct gevolgen voor Jakobs, Van Houten of andere bestuurders. In theorie zou het kunnen dat Philips vorderingen indient tegen de bestuurders voor hun gevoerde beleid, maar er is geen enkele aanwijzing dat zoiets gaat gebeuren.

Het is vooral gezichtsverlies, zegt Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters. "Het is een enorme dreun voor ze, een smet op het blazoen. Zwaarder kan je beleid niet worden afgekeurd. Wij hopen dat hiermee duidelijk is dat zo niet met rechten van aandeelhouders omgegaan kan worden en dat we met een nieuwe bladzijde kunnen beginnen waardoor Philips weer vooruit kan."

Tijdens de aandeelhoudersvergadering erkende president-commissaris Feike Sijbesma de onvrede. "2022 was een uitermate teleurstellend jaar", begon hij de vergadering. Hij zei het niet passend te vinden om de stemming over decharge te gebruiken "om onvrede te uiten tegen een enkele oud-bestuurder".

Hij zei het afwijzen van decharge te nemen zoals het is. "Wij horen van beleggers dat we het niet moeten opvatten als bericht tegen het huidige management en dat appreciëren we zeer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl