Frans van Houten (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Aandeelhouders tegen bonus van Philips-topman, maar hij krijgt hem toch

Aandeelhouders van Philips hebben massaal tegen het bonusbeleid van Philips gestemd. Vooraf hadden verschillende beleggers al aangegeven tegen te stemmen, omdat ze het niet eens zijn met de bonus van 1,8 miljoen euro die Philips-topman Frans van Houten krijgt.

Beleggers zijn ontevreden over de resultaten van het bedrijf. Philips kampt met leveringsproblemen en een probleem met slaapapneu-apparaten. Het bedrijf heeft daarvoor een terugroepactie opgestart die bijna 900 miljoen euro kost.

Bijna 80 procent van de aandeelhouders aanwezig op de jaarlijkse vergadering stemde tegen. De stemming is niet bindend. Een woordvoerder van Philips zegt dat de bonussen al waren uitgekeerd en dat dat nu niet zal worden teruggedraaid.

"We betreuren deze uitslag en nemen deze feedback serieus", zei president-commissaris Feike Sijbesma na de stemming. "Ik wil benadrukken dat het bestuur ook goede dingen heeft gedaan, maar we zullen komend jaar verder met aandeelhouders in discussie gaan."

Tijdens de vergadering werd Van Houten door beleggersvereniging VEB opgeroepen om zijn excuses te maken en zijn bonus in te leveren. De excuses kwamen er wel. "Het spijt me heel erg voor al het gedoe en alle pijn die mensen mogelijk is aangedaan", zei Van Houten.

Geloof me, ik heb diep geïnvesteerd in Philips. Ik heb mijn leven eraan gewijd.

Frans van Houten, ceo Philips

Over de beloningen wilde hij geen toezeggingen doen. "Ik heb erover gesproken met de raad van commissarissen. Geloof me, ik heb diep geïnvesteerd in Philips. Ik heb mijn leven eraan gewijd. Ik heb veel aandelen. Ik voel de pijn net als iedereen."

Nieuw talent

De raad van commissarissen zei eerder dat het beloningsbeleid gepast is, omdat er in 2021 sprake was van ongekende verstoringen op de wereldmarkt waarop het bestuur van Philips geen invloed had. De raad gaf aan dat een eventuele tegenstem tegen het beloningsbeleid serieus zou worden besproken.

Daarbij werd opgemerkt dat een eventuele verlaging van de bonus ook gevolgen zou hebben voor de beloningen voor de laag onder de top. Ook die zouden dan worden verlaagd, waardoor het voor het bedrijf moeilijker zou worden om nieuw talent aan te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl