NOS Wielrennen

Kopecky wereldkampioene op de weg, Vollering sprint met kramp naar zilver

Belgische Kopecky soleert naar wereldtitel in Glasgow, Vollering tweede

Lotte Kopecky is in Glasgow wereldkampioene op de weg geworden. De Belgische renster toonde zich de allersterkste op het lokale circuit, waar Demi Vollering haar tot kramp aan toe probeerde te volgen en uittredend wereldkampioen Annemiek van Vleuten materiaalpech kreeg.

Kopecky kwam na 154 kilometer solo over de streep en is de eerste wereldkampioene uit België sinds 1973.

Vollering sprintte achter haar SD Worx-ploeggenote naar zilver, door op de streep de Deense Cecilie Uttrup Ludwig te kloppen.

Demi Vollering en Lotte Kopecky op het podium.

Vanaf de start in het plaatsje Balloch, aan de oevers van Loch Lomond, reden de rensters in hun nationale kleuren 60 kilometer naar het parcours in Glasgow. Onderweg werd Crow Road beklommen, een pukkel van 5,6 kilometer à 4% gemiddeld.

In de lokale ronde lagen 48 bochten en 7 oplopende stroken. Het draaien en keren in Glasgow was nog niet begonnen of de achterdeur van het peloton stond wagenwijd open. Stuk voor stuk moesten rensters lossen. Vooraan plaatste de Nieuw-Zeelandse Kim Cadzow de eerste van vele aanvallen, maar zij kwam niet ver.

Elise Chabbey deed het beter. De Zwitserse, voormalig olympisch kanoslalomster, trok ook in haar eentje ten aanval. Groot werd de voorsprong van Chabbey niet, maar zo bleef ze wel mooi uit de chaos van het uitgedunde peloton.

Nederland was in de achtervolgende groep lang goed vertegenwoordigd. Voor sprinter Lorena Wiebes ging het al vlot te hard. Zij moest lossen en stapte af. Drievoudig wereldkampioene Marianne Vos moest de eerste groep ook al vroeg laten gaan. Na veel werk te hebben gedaan in de aanloop loste ook Loes Adegeest.

Controle Kopecky

Shirin van Anrooij en Riejanne Markus konden wel lang mee. Markus was één van de rensters die de aansluiting zochten bij de eenzame vluchter Chabbey. Kopecky reageerde en reed met onder meer Persico, Lippert en Agnieszka Skalniak achter Markus aan. Vollering miste de slag, en mocht de Britsen dankbaar zijn dat het gat werd dichtgereden.

Voor de Belgische kopvrouw Kopecky hield het daar niet op. Zij liet zich vrijwel constant vooraan zien en hield controle over de koers. De voorsprong van Chabbey liep intussen wel uit naar anderhalve minuut.

Kopecky en Vollering

Met een stevige demarrage zorgde Kopecky hoogstpersoonlijk voor de grootste schifting. Zes rensters, waaronder Vollering en Van Vleuten, konden met haar mee. Ook de Deense Ludwig, Christina Schweinberger (Oostenrijk) en Lizzy Deignan (GB) maakten de slag.

Het gat met Chabbey werd, mede door werk van Van Vleuten teruggebracht tot zo'n twintig seconden. Vollering en Ludwig probeerden de sprong te maken op Scott Street, een hellingsgraad tot 22 procent het zwaarste punt in de lokale ronde, maar slaagden niet.

Van Vleuten moest de strijd met nog 14 kilometer te gaan staken. Voor de tweede keer moest zij van fiets ruilen, ditmaal na een lekke band.

Kramp Vollering

Vervolgens reden Deignan en Schweinberger op kousenvoeten weg bij de favorieten. Reusser opende de achtervolging, voor Kopecky het teken mee te gaan.

Vollering moest in eerste instantie passen, maar keerde vier kilometer later terug. Met een onvoorstelbare inspanning reed zij het gat met de vier dicht. Het bleek ook voor de Tour-winnares te veel, ze moest het met kramp bekopen.

Kramp bij Demi Vollering

Kopecky ging op een van de laatste steile hellingen nog maar eens op de pedalen staan en liet ook de meegeslopen Ludwig achter. De Belgische reed de laatste zes kilometer solo naar haar derde wereldtitel bij de wereldkampioenschappen in Glasgow.

Eerder won zij op dit 'Super WK' al wereldtitels bij het baanwielrennen op de afvalkoers en puntenkoers.

Bekijk hier de uitgebreide samenvatting van de WK-wegwedstrijd en de reacties van Lotte Kopecky, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Riejanne Markus:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl