Pauline Ferrand-Prévot omhelst Puck Pieterse na het WK mountainbiken in Schotland.
NOS Wielrennen

Ferrand-Prévot traint om niet van Pieterse te verliezen: 'Zij kan in Parijs goud winnen'

Ze stond al voor de camera, afgelopen donderdag na haar wereldtitel mountainbiken op de shortcourse. Toch kwam het interview met Pauline Ferrand-Prévot er niet. In haar ooghoeken zag ze namelijk haar partner Dylan van Baarle staan. En die ging natuurlijk voor.

Ferrand-Prévot is niet alleen de vrouw van Van Baarle, ze is vooral de grote vrouw in het mountainbiken. De grootste zelfs. Vandaag won ze haar vijfde wereldtitel op de cross-country, de belangrijkste discipline in de sport en de enige waarop ook olympisch eremetaal te winnen valt.

Daar zag het kort na de start niet naar uit trouwens. "Je hebt een beetje adrenaline nodig", grapte Ferrand-Prévot. "Ik had een echte 'shitstart', sorry voor het taalgebruik. Dat was echt een bende. Maar toen ik eenmaal vooraan kwam, voelde ik me vrij goed. Dus toen ben ik vol gas gegaan en dan zien we wel aan het einde."

'Vol gas' betekende dat ze iedereen op grote afstand reed. Haar landgenote Loana Lecomte bleef nog het dichtst in haar buurt op 1.14, Puck Pieterse werd derde op bijna anderhalve minuut.

Ferrand-Prévot na 'shitstart' soeverein naar wereldtitel: 'Pieterse is een grote motivatie'

Met vijf wereldtitels passeerde Ferrand-Prévot de Noorse Gunn-Rita Dahle, die aan het begin van de eeuw vier keer wereldkampioen werd. Ook was ze al twee keer wereldkampioen op de marathon en een keer op de korte afstand. En dan hangen er ook nog regenboogtruien van de weg, het veld en het gravel in de kast.

De kroon op de carrière van de 31-jarige Française moet volgend jaar komen in Parijs. Van schaatser Shani Davis is bekend dat hij in aanloop naar de Olympische Spelen van 2006 in Turijn als inspiratiebron een foto van rivaal Erben Wennemars op zijn koelkast had hangen.

Voor Ferrand-Prévot is dat Pieterse. "Voor mij is zij een grote motivatie. Ze is tien jaar jonger dan ik. Als ik ga trainen, denk ik aan haar en wil ik niet van haar verliezen. Ik moet dus wel in vorm blijven. Het is geweldig dat ze op de weg, in het veld en op de mountainbike rijdt. Ik denk dat ze al klaar is om volgend jaar in Parijs goud te winnen bij de Olympische Spelen."

Pieterse: 'Ferrand-Prévot op ander level'

Pieterse zelf kon wel leven met brons, na een lastige wedstrijd en een meeslepende strijd met de Oostenrijkse Mona Mitterwallner. "Dat was een goed gevecht, ja", glimlachte de Amersfoortse. "Ik kwam hier natuurlijk om te winnen. Maar Lecomte en Ferrand-Prévot zaten echt op een ander level. Toen was het aanklampen voor plek drie en een tactische wedstrijd rijden."

Pieterse blij met brons: 'Kwam om te winnen, maar Ferrand-Prévot was ander level'

"Ik zat in die laatste ronde echt wel op een gaatje op die laatste klim. In de afdaling bleef dat eigenlijk hetzelfde. Maar ik wist dat ik beter kan sprinten dan Mona en zou het mezelf echt niet vergeven als ik niet gewoon all-out tot de top zou gaan op dat tweede klimmetje. Zo ben ik eroverheen gegaan en heb ik die derde plek kunnen pakken."

Ferrand-Prévot reed het hele seizoen in de schaduw van Pieterse, die in haar eerste profjaar drie wereldbekers en de EK-titel won. Maar nu waren de rollen omgedraaid. "Waar het verschil in zit? Simpel, ze reed gewoon twee minuten harder."

"Ze heeft heel veel ervaring en weet precies hoe ze moet pieken", zoekt Pieterse naar een verklaring. "Misschien was het ook wel gewoon de vorm van de dag. Maar ik denk dat ik gewoon heel trots kan zijn dat ik én bij de shorttrack én bij de cross-country op het podium sta."

Loana Lecomte, Pauline Ferrand-Prévot en Puck Pieterse op het podium van het WK mountainbiken.

Ook Anne Tauber, de andere Nederlandse deelneemster, reed de titelstrijd met Parijs in gedachten. Zij hoopte met een plek bij de beste twaalf een olympische nominatie af te dwingen. Dat lukte net niet: ze werd veertiende.

Tauber heeft geleerd 'los te laten'

"Gemengde gevoelens", zo omschreef Tauber haar uitslag. "Het was verreweg mijn beste race van het seizoen. Na de finish kwamen alle emoties eruit. Het is geen makkelijk jaar geweest, maar ik had wel vertrouwen. Ik zie dat het weer steeds beter gaat."

Gemengde gevoelens bij Tauber (14de): 'Olympische nominatie was zó dichtbij'

"Ik heb de laatste jaren veel gestruggeld: blessures, pijntjes, veel van trainer gewisseld", vertelt de 28-jarige Tauber. "Als het fysiek niet goed gaat, dan is het mentaal ook vaak wat lastiger. Gelukkig had ik altijd wel plezier in mijn sport. Maar topsport is niet altijd makkelijk als je moet vechten tegen jezelf. Ik heb dit jaar voor mezelf besloten dat ik niet ga vechten tegen mezelf en dingen leer los te laten. En dan mag ik ook tevreden zijn met deze wedstrijd."

En die Spelen, gaat ze die halen? "Ja! Daar ga ik ontzettend mijn best voor doen!"

Bekijk hieronder de samenvatting van het WK mountainbiken (cross-country) voor vrouwen.

Ferrand-Prévot pakt vijfde wereldtitel mountainbiken, Pieterse knokt zich naar brons

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl