NOS Wielrennen

Pieterse tevreden met zilver achter Ferrand-Prévot in shortrace op WK

Ferrand-Prévot sprint weg op slotklim bij shortrace WK mountainbiken

Puck Pieterse heeft op de WK mountainbiken in Glasgow zilver gepakt in de shortrace. De 21-jarige Nederlandse nam al vroeg in de wedstrijd initiatief en leek de beste in koers, maar kon in de slotronde niet mee met Pauline Ferrand-Prévot.

De ervaren Française prolongeert haar wereldtitel. Het brons was voor de Britse Evie Richards, Anne Tauber finishte als tiende.

Tijdens de tien ronden door Glentress Forest zorgde Pieterse voor vuurwerk. Het jonge multi-talent dunde de groep der favorieten met meerdere tempoversnellingen steeds verder uit.

Bekijk hier de reacties van Puck Pieterse en Anne Tauber:

In volle finale kreeg Pieterse hulp van de Australische Rebecca Henderson, die flink aan de boom schudde. Pieterse koos het wiel van de 31-jarige Ferrand-Prévot.

Dat bleek de juiste keuze, want de meervoudig wereldkampioene op verschillende onderdelen had haar krachten gespaard. Tot de slotronde reed Ferrand-Prévot geen meter op kop, maar met één krachtsexplosie liet zij iedereen achter.

'Pauline was stukje sterker'

Pieterse kon nog het langst volgen en kwam zo als tweede over de streep. "Pauline was een stukje sterker op de laatste klim", zei Pieterse na de sprintrace. "Dus ik kan wel tevreden zijn met een tweede plek."

Puck Pieterse, Pauline Ferrand Prevot en Evie Richards

Pieterse komt zaterdag opnieuw in actie. Dan wacht de langere afstand, een olympisch onderdeel. Daarop werd Pieterse dit jaar al Europees en Nederlands kampioen. Haar plannen voor zaterdag? "Winnen", aldus Pieterse.

Aan bravoure geen gebrek. Na de zilveren shortrace maakt ze geen geheim van haar strijdplan: "Ik hoop een goede start te hebben, dat is mijn sterke punt. En dan ga ik hem gelijk door proberen te trekken. Ik zie wel wie me volgt."

De Amersfoortse combineert mountainbiken met veldrijden, ook daar is zij regerend Nederlands kampioen en afgelopen winter goed voor zilver op de WK. In het voorjaar liet Pieterse zich ook gelden op de weg met een vijfde plaats in de Strade Bianche.

Pidcock derde achter Gaze

Sam Gaze prolongeerde bij de mannen zijn wereldtitel op de korte afstand. De Nieuw-Zeelandse mountainbiker zat vanaf begin af aan vooraan en spurtte in de laatste van elf ronden weg bij een elite-groepje.

Victor Koretzky uit Frankrijk maakte het met een sterke eindsprint nog spannend, hij moest genoegen nemen met zilver. Tom Pidcock meldde zich ondanks een moeizame start al vlot bij de favorieten, door een risicovolle inhaalactie in de laatste bocht pakte hij brons.

Sam Gaze wint nipt voor Victor Koretzky

Luca Scharzbauer belandde door de manoeuvre van Pidcock in de berm, hij kukelde van het podium naar de negende plaats.

De Brit, op de weg koersend voor Ineos, heeft zich sinds de Tour de France specifiek voorbereid op de wereldkampioenschappen mountainbiken. Ook op de langere afstand, een olympisch onderdeel, komende zaterdag hoort hij bij de favorieten. Dan doet ook Mathieu van der Poel mee.

Peter Sagan kwam als 37ste over de streep in Glentress Forest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl