NOS Wielrennen

Pieterse niet opgewassen tegen Ferrand-Prévot bij WK mountainbiken: 'Blij met brons'

Ferrand-Prévot pakt vijfde wereldtitel mountainbiken, Pieterse knokt zich naar brons

Pauline Ferrand-Prévot is in het Schotse Fort William voor de vijfde keer wereldkampioene mountainbiken geworden. Op het hoofdnummer cross-country, dat ook volgend jaar bij de Olympische Spelen in Parijs op het programma staat, stond geen maat op het Franse fenomeen.

Loana Lecomte werd op ruim een minuut van haar landgenote tweede. Puck Pieterse moest genoegen nemen met het brons, na een tactisch gevecht met de Oostenrijkse Mona Mitterwallner.

"Ik ben blij met brons", zei Pieterse na afloop. "Ik kwam om te winnen, maar die twee waren echt een ander level. Wat Ferrand-Prévot vandaag beter deed? Ze reed twee minuten sneller."

Anne Tauber eindigde als 14de. Dat was net niet goed genoeg voor een olympische nominatie. Daarvoor had ze bij de toptwaalf moeten eindigen.

Pieterse en Anne Terpstra hebben die nominatie al wel op zak. Terpstra - in 2022 nog goed voor zilver op het WK - moest in Schotland geblesseerd verstek laten gaan.

Ontspannen Pieterse

Pas 20 jaar oud werd Pieterse in januari, in Hoogerheide, tweede bij haar eerste WK bij de profs. In het mountainbiken ging het zelfs nog sneller. Haar eerste wereldbekerwedstrijd bij de senioren in het Tsjechische Nove Mesto won ze meteen.

Later kwamen daar nog twee wereldbekerzeges en de Europese titel bij. Daardoor startte ze ook in het Schotland als favoriete voor de regenboogtrui.

Puck Pieterse blaast voor de start nog even kauwgombel.

De vrouwen moesten zeven ronden van 3,5 kilometer met 145 hoogtemeters per ronde afleggen. Pieterse schoot meteen goed uit de startblokken en dook als tweede achter Loana Lecomte het veld in. Ook olympisch kampioene Jolanda Neff en de Britse oud-wereldkampioene Evie Richards waren goed weg. Dat gold niet voor titelverdedigster Pauline Ferrand-Prévot.

De partner van Dylan van Baarle, die donderdag Pieterse nog van de wereldtitel in het niet-olympische onderdeel shorttrack afhield, wachtte een inhaalrace.

Bij de eerste echte beklimming nam Pieterse het commando al over van Lecomte en met z'n tweeën namen ze meteen een flinke voorsprong. Even later zagen we Pieterse opeens op achterstand, mogelijk na een slippertje op het door de regen glibberige parcours.

Met de Italiaanse Martina Berta, de Zwitserse Alessandra Keller, Richards en de aangesloten Ferrand-Prévot dook ze de technische, rotsachtige afdaling in. Daarin ook de blikvanger van het parcours in de Schotse Hooglanden: een gat in de rotswand waar de rensters overheen moesten springen.

Puck Pieterse in de afdaling op het WK-parcours in Fort William.

Zeker Ferrand-Prévot, die als een van de weinigen zonder achtervering reed, moet die sprong gevoeld hebben.

Geen maat op Ferrand-Prévot

De slechte start van het fenomeen uit Reims bleek weinig te zeggen over haar vorm, want nog voor de eerste ronde ten einde was liet ze Pieterse achter en ging op weg naar landgenote Lecomte.

Alle hens aan dek dus voor Pieterse, die met Keller, Berta en Richards het gat niet te groot moest laten worden. Eenvoudig was dat niet, want vooraan had Ferrand-Prévot haar duivels ontbonden.

Pauline Ferrand-Prévot laat landgenote Loana Lecomte achter zich.

Gestaag bouwde de Française haar voorsprong uit op Lecomte en het groepje met Pieterse. De Nederlandse had halverwege al meer dan een halve minuut achterstand en leek te moeten knokken om een podiumplaats.

Sterker, toen de Zwitserse Keller in de vierde van zeven rondes hard doortrok in de beklimming, moest Pieterse passen. Ze gaf niet op en beet zich vast in het wiel van Richards.

Ferrand-Prévot loopt uit

Vooraan liep Ferrand-Prévot alleen maar verder uit. Na vier ronden had ze al 41 seconden op haar landgenote Lecomte en ruim anderhalve minuut op Pieterse. In het tweede deel van de race knokte Pieterse zich terug in het wiel van de Zwitserse Keller.

Het grootste gevaar kwam echter van Mona Mitterwallner, eerder deze week wereldkampioene op het onderdeel marathon. Die wedstrijd gaat over liefst 100 kilometer en duurt ruim vijf uur.

Puck Pieterse geeft alles om Mona Mitterwallner en Alessandra Keller te lossen.

Niet verwonderlijk dus dat de Oostenrijkse (net als Pieterse pas 21 jaar oud) na een trage start steeds verder opstoomde in het verloop van de wedstrijd en één ronde voor het einde Pieterse te pakken had.

Blij met brons

Zo ontstond een boeiend gevecht om het brons, waarbij Pieterse al haar tactische en technische kwaliteiten moest aanspreken om de sterke Mitterwallner te volgen. Bergop had de Oostenrijkse meer over, maar in de technische afdaling maakte Pieterse weer wat goed.

In de laatste honderden meters schudde ze de Oostenrijkse zelfs af en kwam juichend over de streep.

Puck Pieterse is blij met haar derde plek op de WK mountainbiken.

Voor de 31-jarige Ferrand-Prévot is het al de tiende wereldtitel in verschillende disciplines van het wielrennen. Vorig jaar werd ze wereldkampioen mountainbiken op de shorttrack, marathon en cross country en even later ook wereldkampioen gravel.

In 2015 werd ze bovendien wereldkampioen op de weg én in het veld, een prestatie die tot dan toe alleen door Marianne Vos geleverd was in hetzelfde seizoen.

Mathieu van der Poel werd zondag de eerste man, die zowel in het veld als op de weg in de regenboogtrui mag rijden. Vanmiddag om 16.30 uur gaat Van der Poel proberen om - net als Ferrand-Prévot - ook in het mountainbiken wereldkampioen te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl