NOS WielrennenAangepast

Pieterse in haar eerste jaar als prof meteen oppermachtig op EK mountainbiken

Puck Pieterse is in haar eerste jaar bij de profs meteen Europees kampioene mountainbiken geworden.

Bij het EK, georganiseerd als onderdeel van de European Games die deze dagen in het Poolse Krakau worden gehouden, reed ze oppermachtig naar de titel.

Pieterse oppermachtig bij eerste EK mountainbiken, Terpstra en Van Empel in toptien

De 21-jarige Pieterse is de eerste Nederlandse vrouw die de Europese titel wint. Bart Brentjens (2001) en Mathieu van der Poel (2019) slaagden daar bij de mannen al wel in.

Bij de mannen ging de titel verrassend naar Vlad Dascalu, die de eerste Roemeense Europees kampioen werd.

Parcours naar haar hart

In tegenstelling tot bij de mannen waren alle vrouwelijke wereldtoppers in het mountainbiken present in Polen. Denk aan wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot, haar landgenote en titelverdedigster Loana Lecomte en olympisch kampioene Jolanda Neff.

Maar ook de Nederlandsen mochten tot de favorieten gerekend worden. Zowel Pieterse als Anne Terpstra won al eens een wereldbekerwedstrijd. Pieterse deed dat zelfs bij haar debuut in het Tsjechische Nove Mesto en ook de derde wereldbekerwedstrijd in het Oostenrijkse Leogang schreef ze op haar naam.

Op de Parkowa-berg boven het Poolse kuuroord Krynica vond de leidster in de wereldbekerstand een parcours naar haar hart, zo bleek uit de verkenning, die ze zoals gebruikelijk deelde op haar YouTube-kanaal.

De combinatie van steile klimmetjes en lastige afdalingen, technische passages over rotsblokken, bruggen en boomwortels en zelfs een echte 'pumptrack' leek gemaakt voor de handige Pieterse.

Te enthousiast

Wellicht begon Pieterse zelfs iets te enthousiast, want na een valpartij in de eerste ronde moest ze meteen in de achtervolging. Nog voor de eerste passage van de finish had Pieterse haar fout hersteld en kon ze beginnen aan haar solo.

In korte tijd had de 21-jarige Amersfoortse een halve minuut voorsprong op een groepje met de Zwitsersen Neff en Sina Frei (zilver bij de Spelen in Tokio) en de Oostenrijksen Mona Mitterwallner en Laura Stigger.

Puck Pieterse op weg naar haar eerste Europese titel mountainbiken.

Terwijl Pieterse onverstoorbaar en ongenaakbaar doorstoomde naar de titel, was het achter haar voortdurend stuivertje wisselen. Eerst reed Mitterwallner weg van het Zwitserse duo.

Later kwam ook Ferrand-Prévot nog sterk opzetten, maar de Franse vriendin van wielrenner Dylan van Baarle, die later op de dag Nederlands kampioen zou worden, kreeg te maken met pech en kwam uiteindelijk als negentiende binnen.

Zicht op de titel hadden ze toch al geen moment. Pieterse reed onbedreigd naar de finish en had tijd genoeg om de zege uitgebreid te vieren.

  • NOS
    Puck Pieterse straalt tussen Mona Mitterwallner en Sina Frei op het podium van het EK mountainbiken.
  • NOS
    De top-16 van het EK mountainbiken voor vrouwen (1/2)
  • NOS
    De top-16 van de EK mountainbiken voor vrouwen (2/2)

Mitterwallner reed op een kleine halve minuut van Pieterse naar het zilver, het brons ging naar Frei. Terpstra, vorig jaar nog derde, moest dit keer genoegen nemen met de zesde plek.

Fem van Empel, die in januari Pieterse nog versloeg bij de WK veldrijden in Hoogerheide, werd op 2.48 minuut van Pieterse knap tiende.

Roemeen Dascalu verrast met titel

Bij de mannen ontbraken de grootste namen. Denk aan tienvoudig wereldkampioen Nino Schurter en zijn sterke landgenoot Mathias Flückiger. Ook de beste Franse mountainbikers, onder wie leider in de wereldbeker Jordan Sarrou, kozen voor een andere voorbereiding richting de WK in Glasgow in augustus.

Titelverdediger en olympisch kampioen Tom Pidcock reed vandaag de wegwedstrijd van het Brits wielerkampioenschap en ook Mathieu van der Poel gaf de voorkeur aan een gooi naar de NK-titel.

Zonder die toppers bleef het spannend tot de laatste meters. Tweevoudig Europees kampioen Lars Förster, de Italiaan Luca Braidot, de Duitser Luca Schwarzbauer en de Roemeen Vlad Dascalu bleven in de laatste ronde over.

Dascalu, die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat Pidcock een wildcard kreeg voor de Olympische Spelen van Tokio door op het laatste moment nog wat plaatsen te stijgen op de wereldranglijst, versnelde op de klim en liet zijn concurrenten niet meer in zijn wiel komen.

Vlad Dascalu is de eerste Roemeense winnaar van het EK mountainbiken.

In 2019 was Dascalu al Europees en wereldkampioen bij de beloften, maar bij de profs verkeerde hij vooral in de subtop en was hij vooral bekend vanwege zijn rol in het olympisch goud van Pidcock.

Nu pakte de 25-jarige Roemeen de Europese titel. Förster eindigde als tweede, Braidot werd derde.

Milan Vader en David Nordemann hadden niet veel in de melk te brokkelen. Vader eindigde buiten de topveertig, Nordemann kwam niet aan de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl