Puck Pieterse en Fem van Empel
NOS Wielrennen

Puck en Fem: de youtubejonkies die nu al om de wereldtitel gaan strijden

  • Arthur Huizinga

  • Arthur Huizinga

Haar stem klinkt nog wat breekbaar, maar wat ze zegt snijdt hout. "Ik moet gewoon doorrijden, het maakt mij niet uit. Ook al val ik van mijn fiets. Van wie ik dat moet? Van mezelf. En van mijn ouders."

Puck Pieterse is pas elf als ze in januari 2014 een microfoon onder haar neus krijgt. Ze is net tweede geworden bij het Nederlands kampioenschap veldrijden. En daarbij hoort een volwassen interview.

Guitig kijkt het meisje van onder haar helm naar de vragensteller. Blosjes op de wangen, haar lange rode haren bijeengebonden in een staart. Ze neemt een slok uit haar bidon. Geroutineerd. Zoals de profs dat ook doen.

Tegenwoordig neemt Puck zelf de regie. Letterlijk.

Sinds dit seizoen filmt Pieterse voor elke belangrijke veldrit het parcours en voorziet dat al rijdend van gevat commentaar. Binnen de kortste keren gingen haar video's viral; zo werd haar oefenrondje modderworstelen voor het NK in Zaltbommel al meer dan 139.000 keer bekeken.

Stukken vaker dan er gekeken werd naar de samenvatting van haar overwinning een dag later.

Pieterse babbelt wat af tijdens zo'n rondje. Meestal in het Engels, terwijl ze soms halsbrekende toeren uithaalt.

Soms lijkt het alsof Pieterse geen angst kent op de fiets. Of beter, ze beheerst de techniek zo goed dat ze geen angst hoeft te hebben. Als kind was ze niet van de eenwieler te slaan. Niemand springt zo makkelijk over een balkje als zij. En liefst viert ze haar zege met een wheelie.

Of Pieterse daar morgen tijd voor heeft, valt te betwijfelen. Waarschijnlijker is dat ze een zenuwslopend duel uitvecht tot op de streep met Fem van Empel, al denkt laatstgenoemde daar zelf heel anders over.

"Ik denk niet dat het een duel wordt, eigenlijk", zegt Van Empel. "Het is een razendsnel parcours, perfect voor iemand als Silvia Persico. Ik verwacht dat we best lang met een grote groep bij elkaar blijven."

Fems nieuwe hobby

Even terug naar vrijdagmiddag, rond de klok van 13.00 uur. De gemengde teamaflossing was al even bezig toen Van Empel met een licht tredje aan kwam rijden bij de witte tent, waar ze zich moest melden voor de start.

"Moet ik hier zijn?", vroeg ze achteloos, tegen de achtergrond van het haast oorverdovende gezoem van opwarmende renners op de rollers.

  • NOS
    Puck Pieterse (met GoPro-camera op de borst) verkent het WK-parcours.
  • NOS
    Fem van Empel (rechts) viert de binnenkomst van slotrijder Ryan Kamp met haar eigen camera.

Even later knalde ze over het snelle parcours in Hoogerheide, sloeg een beslissend gat met de concurrentie en kon in alle rust met haar teamgenoten kijken hoe Ryan Kamp het goud voor Nederland binnensleepte.

Opvallend: Van Empel filmde alles met haar eigen cameraatje.

Opvolger van Vos

Een van de twee wordt waarschijnlijk de opvolger van Marianne Vos, het boegbeeld van meer dan een wielergeneratie voor hen. Vos kan haar titel niet verdedigen, vanwege een beklemde bekkenslagader.

Met Shirin van Anrooij, nog z'n twintiger, delen de jonkies dit seizoen de lakens uit. Pieterse ("ik spring over de balkjes") is beter op de echt technische omlopen, maar Van Empel ("ik ren over de balkjes") een echte afmaker.

In de onderlinge duels leidt Van Empel met 6-5. Van de 18 veldritten die Nederlands kampioen Pieterse dit seizoen reed, won ze er negen en eindigde altijd op het podium. Europees kampioen Van Empel won 15 van de 21 crossen en eindigde ook nooit lager dan plek drie.

Verlangen naar de sneeuw

Een keer reed Van Empel een cross niet uit. In de sneeuw van Val di Sole ging ze twee keer hard onderuit en moest geblesseerd passen.

Wie er toen won...? Juist, Pieterse.

De druk van het WK: Van Empel ontspannen, van Pieterse mag de druk eraf

Na haar winst in Val di Sole bleef Pieterse doodleuk nog een dagje om te snowboarden. Er zijn genoeg wielrenners die contractueel niet van de piste mogen. In het geval van Pieterse is er geen twijfel.

Als tienjarige ging ze al van de piste met een technische vaardigheid, die de meeste mensen in hun leven niet zullen bereiken. En ze legde het ook nog een keer uit, als een volwaardig vlogger.

Maandag, direct na het WK, gaat Pieterse weer op wintersport. Maar eerst wil ze een gooi doen naar de WK-titel. En daar komen best wat zenuwen bij kijken. Of ik zin heb in het WK? Ja hoor. Maar het is ook wel lekker als het eenmaal gedaan is."

Benieuwd naar de video van de verkenningsronde van Pieterse op het WK in Hoogerheide? Bekijk hem hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl