De Nederlandse veldrijders vieren de aflossingstitel
NOS WielrennenAangepast

Nederland begint WK veldrijden met gouden plak op nieuw estafettenummer

Nederland heeft z'n eerste succes bij de WK veldrijden in Hoogerheide te pakken. De gemengde estafette - een nieuw onderdeel - is een prooi geworden voor de zes renners tellende Oranje-formatie.

Voor Nederland kwamen achtereenvolgens Tibor del Grosso (beloften mannen), Guus van den Eijnden (junioren mannen), Lauren Molengraaf (junioren vrouwen), Leonie Bentveld (beloften vrouwen), Fem van Empel (elite vrouwen) en Ryan Kamp (elite mannen) aan de start. Ze namen ieder één ronde van iets meer dan 3 kilometer voor hun rekening.

Van Empel na binnenhalen WK-goud: 'Het verliep volgens plan'

Vorig jaar werd in het Amerikaanse Fayetteville het nieuwe format al uitgeprobeerd. Italië ging er toen met de winst vandoor, voor de Verenigde Staten en België. Nederland liet het experiment aan zich voorbijgaan, maar kon in eigen land bij de officiële première op de WK natuurlijk niet ontbreken.

Ambities

Del Grosso liet als openingsrenner ook geen twijfels bestaan over de ambities van het Nederlandse sextet. De belofte, die zich zaterdag ook in de individuele wedstrijd hoopt te laten zien, nam direct de leiding en stuurde Van den Eijnden met een kleine voorspong de tweede ronde in.

Hij hield de voorsprong vast en ook Lauren Molengraaf en Leonie Bentveld bleven de concurrentie voor, al was van een beslissend gat nog lang geen sprake. Van Empel, zaterdag een voorname kandidate voor de titel bij de vrouwen, gaf vervolgens flink gas.

Guus van den Eijnden stuurt Lauren Molengraaf op pad

Kamp ging de slotronde in met een voorsprong van 30 seconden op de Brit Thomas Mein, terwijl de Belg Laurens Sweeck, die zich twee weken geleden verzekerde van de wereldbeker, op driekwart minuut volgde. Die marge was voor Kamp meer dan voldoende om het eerste goud voor Nederland binnen te slepen.

Het zilver ging naar Groot-Brittannië, dat België net achter zich weet te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl