Marianne Vos
NOS Wielrennen

Vos verdedigt wereldtitel niet op WK veldrijden wegens fysieke klachten

Marianne Vos zal haar wereldtitel veldrijden volgende week in Hoogerheide niet verdedigen. De meervoudig wereldkampioen in het veld en op de weg kampt met "fysieke klachten".

Volgens haar ploeg Jumbo-Visma veroorzaakt een vernauwing van haar bekkenslagader problemen. Een topprestatie leveren is niet mogelijk, meldt de wielerploeg. In 2020 miste Vos ook het WK veldrijden, omdat ze een operatie moest ondergaan aan een knik in de liesslagader.

"Ik had het heel graag anders gezien", zegt Vos. "Maar behandeling en herstel hebben prioriteit om hopelijk zonder klachten het wegseizoen aan te vangen. Natuurlijk hoop ik dat de regenboogtrui binnen de ploeg blijft en om de schouders van Fem van Empel hangt komend jaar."

Marianne Vos

De winter van Vos in de modder en de koud was niet indrukwekkend. Ze won één wedstrijd, de Urban Cross in Kortrijk, en stapte vervolgens ruim een maand niet op de fiets wegens een vormdip.

Tijdens het NK veldrijden half januari kon Vos niet mee met de sterkste vrouwen, onder wie Van Empel en latere winnares Puck Pieterse. Ze eindigde als tiende op liefst 6.49 van winnaar.

'Alle begrip voor haar keuze'

Bondscoach van de Nederlandse veldrijders Gerben de Knegt baalt van Vos' afmelding. "Het is enorm jammer dat Marianne door een blessure haar hoge niveau van vorig jaar deze winter niet heeft kunnen halen en nu haar wereldtitel niet verdedigen kan. Ik heb alle begrip voor haar keuze om zich nu op haar wegseizoen te richten."

Een vervanger kan De Knegt niet meer oproepen. "Omdat haar startplek als titelverdedigster een startplek op naam was, kan ik haar plek niet door iemand anders laten invullen." Namens Nederland zullen nu Van Empel en Pieterse de grootste kanshebbers zijn.

Ook Ceylin del Carmen Alvarado, Aniek van Alphen, Denise Betsema, Lucinda Brand, Inge van der Heijden en Annemarie Worst zullen aan de start verschijnen. De WK in Hoogerheide vinden plaats van 3 tot en met 5 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl