Burgemeester König met Nick Janicki bij zijn bezoek aan Deventer eerder dit jaar
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Deventer roept op om bevrijder te eren bij honderdste verjaardag

De burgemeester van Deventer roept de inwoners van zijn stad op om oorlogsveteraan Nick Janicki te eren bij zijn honderdste verjaardag, op 8 september, meldt RTV Oost.

De Canadese soldaat Janicki maakte deel uit van The Canadian Scottish Regiment, dat op dinsdag 10 april 1945 Deventer bevrijdde van de nazi's.

Janicki is bovendien een van de laatste bevrijders die nog in leven is, benadrukt burgemeester Ron König. Hij roept op om zoveel mogelijk gelukwensen op een speciale verjaardagswebsite te plaatsen.

Deventer werd op 10 april 1945 bevrijd door het infanterieregiment met zijn basis op Vancouver Island in Canada. Het regiment met de toen 21-jarige Janicki trok vanuit Epse, via Schalkhaar de oostkant van Deventer binnen.

Nick Janicki op 4 mei 2023

"We moesten met tanks de velden oversteken en naar de rand van de stad rijden. We verloren daar een van onze commandanten", vertelde Janicki, toen hij mei dit jaar een bezoek bracht aan Deventer.

Voor Janicki was het verlies van de commandant opnieuw een tegenslag, eerder was zijn broer Dave gesneuveld bij gevechten. Tegelijkertijd herinnerde Janicki zich Deventer op 10 april 1945 ook als een stad vol vreugde. "We marcheerden door de Lange Bisschopstraat. Daar waren allemaal mensen. Ze stonden op de daken of zwaaiden naar ons vanuit hun raam."

Pretty little blonde girl

Derthie Wolthuis was een van de mensen die zwaaiden. Janicki noemde haar this pretty little blonde girl. De twee werden vrienden in april 1945. Maar Janicki ging terug naar Canada. Wolthuis pakte haar leven in Deventer weer op. Pas toen de Canadees rond de eeuwwisseling weduwnaar werd, zocht hij weer contact met Wolthuis. Ze trouwden in 2002 en waren nog tien jaar samen, totdat Wolthuis in 2012 overleed.

"Deventer was er zo trots op om u in ons midden te hebben", schrijft burgemeester König nu in zijn verjaardagsboodschap. Inmiddels sluiten tal van andere inwoners van de koekstad zich aan. "Thank you very, very, very much hero!", schrijft iemand. Een ander uit vooral zijn respect en bewondering. "Het feit dat u deze opmerkelijke leeftijd heeft bereikt, getuigt van uw kracht en weerstand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl