Twitter - MijnVitesse
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Volop felicitaties voor Airborneveteraan Wilf Oldham (100)

De Britse Airborne-veteraan Wilf Oldham viert vandaag zijn honderdste verjaardag en dat gaat ook in Nederland niet ongemerkt voorbij. "Congrats and cheers", klinkt het op sociale media.

Wilf Oldham was een van de bijna 12.000 Britten die in september 1944 werden ingezet voor Operatie Market Garden. De geallieerden wilden de brug bij Arnhem innemen en de Duitse bezetter overrompelen. De actie mislukte grotendeels. Er vielen 1500 doden en bijna 2000 gewonden. Terwijl meer dan 47.000 bewoners in allerijl vluchtten, werd Arnhem voor een deel verwoest.

Oldham wist als een van de weinige militairen de overkant van de Rijn te bereiken en zich in de Betuwe aan te sluiten bij de gealllieerden.

Bekijk hier een terugblik op Operatie Market Garden:

Voor altijd één brug te ver

Vorig jaar trad Oldham toe tot de Orde van het Britse Rijk, meldt Omroep Gelderland. Dat is een erkenning voor Britten die een bijzondere prestatie leverden. Voluit mag de veteraan zich nu Member of the Most Excellent Order of the British Empire noemen, in de regel afgekort achter zijn naam als 'MBE'.

Na de oorlog kwam Oldham tientallen jaren lang niet meer in Arnhem. De laatste jaren is hij wel een trouwe bezoeker van de jaarlijkse Airborne-herdenkingen in Ede, Oosterbeek en Arnhem. Vorig jaar was hij er door ziekte niet bij.

Dit jaar gingen de grootscheepse herdenkingen vanwege corona niet door, maar de Brit stuurde via YouTube een speciale boodschap:

Advertentie via Ster.nl