Wilf Oldham in 2018 bij een voetbalwedstrijd van Vitesse ANP

De bekende Airborne-veteraan Sir Wilf Oldham is afgelopen nacht op 101-jarige leeftijd overleden.

Dat bevestigen goede vrienden van de Britse oorlogsveteraan bij Omroep Gelderland.

Wilf Oldham was een van de bijna 12.000 Britten die in september 1944 werden ingezet voor Operatie Market Garden. De geallieerden wilden de brug bij Arnhem innemen en de Duitse bezetter overrompelen. De actie mislukte omdat de Duitsers zich toch goed hadden voorbereid.

Oldham wist in 1944 als een van de weinige geallieerde militairen de overkant van de Rijn te bereiken en via de Betuwe te ontsnappen aan de Duitsers.

Ook al wint er één, er zijn twee verliezers

Na de oorlog kwam Oldham veelvuldig naar Nederland om zijn ervaringen te delen. Hij logeerde meer dan dertig keer bij hetzelfde gastgezin. De veteraan was een graag geziene gast bij de Airborne-herdenkingen in Ede, Oosterbeek en Arnhem. Ook bezocht hij wedstrijden van de Arnhemse voetbalclub Vitesse.

In 2019 kon Oldham vanwege ziekte niet komen. Vitesse-fans besloten hem toen massaal een verjaardagskaart te sturen. Het leverde de veteraan 2500 kaartjes op.

"De oorlog moet nooit vergeten worden omdat het ergste wat kan gebeuren, is dat het ene land het andere land aanvalt", zei hij ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag vorig jaar bij Omroep Gelderland. "Want uiteindelijk wint er één, maar er zijn twee verliezers."

Oldham trad op 99-jarige leeftijd toe tot de Orde van het Britse Rijk. Dat is een erkenning voor Britten die iets bijzonders hebben gepresteerd voor het Verenigd Koninkrijk. Oldham was de oudste persoon die toetrad tot deze bijzondere orde en mocht zich voluit Member of the Most Excellent Order of the British Empire noemen.

STER reclame