Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Operatie Market Garden op Ginkelse Heide herdacht

Op de Ginkelse Heide bij Ede is de bevrijdingsoperatie Market Garden herdacht. Normaal gesproken wordt de operatie grootscheeps herdacht, dit jaar waren er maximaal 15.000 toeschouwers welkom die alleen te voet of per fiets mochten komen. Veteranen uit het buitenland waren er niet bij.

De herdenking begon met de luchtlandingen. Honderden parachutisten uit verschillende landen, waaronder Polen, de Verenigde Staten en Italië sprongen uit deels historische vliegtuigen om de Slag om Arnhem uit 1944 te herdenken, meldt Omroep Gelderland.

Bekijk hier de beelden:

Operatie Market Garden op Ginkelse Heide herdacht

Daarna hielden burgemeesters, wethouders, en vertegenwoordigers van verschillende Airborne-organisaties speeches. Burgemeester Verhulst van Ede benadrukte het belang van de herdenking. "De verhalen verbinden ons en moeten we behouden. Laten we ze ook gebruiken tegen onderdrukking en tegen onrechtvaardigheid."

Tijdens de toespraken eerden verschillende commandanten niet alleen de militairen uit 1944, maar ook die van nu. Zoals de militairen "die op het vliegveld van Kabul hun leven riskeren om dat van anderen te redden", aldus commandant Schreurs van de Luchtmobiele Brigade.

De plechtigheid werd afgesloten met korte muziekoptredens, een minuut stilte en een kranslegging.

Market Garden was een gewaagd plan van de geallieerden om het oosten van Nederland te bevrijden om daarna snel door te kunnen stoten naar het Ruhrgebied en uiteindelijk zelfs de Duitse hoofdstad Berlijn. Daartoe landden duizenden parachutisten ver achter de Duitse linies op de Ginkelse Heide. Zij moesten de bruggen over de Maas, Waal en Rijn heroveren op de Duitsers. Tegelijk zouden de Amerikanen vanuit het deels al bevrijde zuiden van Nederland oprukken.

Het plan mislukte, vooral omdat de Duitse tegenstand veel groter was dan aanvankelijk ingeschat. Ook de communicatie tussen de verschillende geallieerde troepen was slecht. De bevolking van Arnhem en Oosterbeek kwam klem te zitten tussen de strijdende partijen.

Bekijk hier een terugblik op Operatie Market Garden:

Terugblik op operatie Market Garden en de Slag om Arnhem

Advertentie via Ster.nl