NOS Wielrennen

Weer succes voor Nederlandse handbikers op WK: goud voor Jansen en Valize

De Nederlandse handbikers sloegen eerder deze week met zes medailles al hard toe op de WK-tijdrit in het Schotse Glasgow en vrijdag kwamen daar tijdens de wegrace nog eens vier medailles bij. Mitch Valize en Jenette Jansen pakten goud.

Valize won met overmacht de wegwedstrijd in de H5-categorie, hij kwam na meer dan anderhalf uur als eerste aan de eindstreep na 62 kilometer handbiken. De Limburger had ruim 2,5 minuut voorsprong op zijn landgenoot Tim de Vries, die daarmee het zilver pakte. Afgelopen woensdag was dat ook al de volgorde in de tijdrit.

Een tevreden Mitch Valize en Tim de Vries na afloop

In de H4-klasse bij de vrouwen ging Jenette Jansen er vandoor met een gouden medaille. De 55-jarige handbikester won in 1988 op de Paralympische Spelen al driemaal atletiekgoud, won in 1996 met het basketbalteam paralympisch zilver en in 2021 won ze ook paralympisch goud op de weg.

Ze lijkt nog niet van plan het rustiger aan te doen, want afgelopen woensdag was ze ook al de beste in de tijdrit.

Het was niet de enige Nederlandse medaille bij de vrouwen vrijdag. Chantal Haenen toonde wederom haar goede vorm, ze veroverde de zilveren medaille in de klasse H5 achter Oksana Masters uit de Verenigde Staten.

Haenen pakte eerder deze week al goud op de tijdrit. Yvette Wollersheim kon geen rol van betekenis spelen, ze werd zevende op 7,5 minuut achterstand van de winnares.

Jetze Plat onttroond

Jetze Plat, de wereldkampioen van de voorgaande zes jaar, had voor nog meer succes kunnen zorgen, maar dat lukte niet. Het podium in de H4-klasse was te hoog gegrepen voor de 32-jarige Amsterdammer. Hij eindigde als verrassend als vijfde en verloor daarmee zijn wereldtitel.

Bondscoach Floris Goesinnen heeft een verklaring voor het teleurstellende resultaat van Plat. "Ze reden op de limiet en in een tactisch steekspel is hij buitenspel geraakt."

Ook landgenoot Geert Schipper kon niet meedoen om de prijzen, hij werd veertiende.

Bijrol

Tot slot was er ook geen succes in de H3-klasse. Mischa Hielkema en Mark Mekenkamp eindigden als achtste en elfde. Mekenkamp pakte woensdag nog een gouden plak op de tijdrit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl