De vijf Nederlandse gouden medaillewinnaars op de WK handbike in de tijdrit
NOS Wielrennen

Nederlandse handbikers domineren WK tijdrit: vijf keer goud en een keer zilver

De Nederlandse handbikers hebben woensdag de tijdrit op de WK gedomineerd. Nederland sleepte vijf gouden en een zilveren medaille binnen in het Schotse Dumfries.

Jetze Plat prolongeerde zijn wereldtitel in de zogenoemde H4-categorie. De paralympisch kampioen hield twee handbikers uit Frankrijk achter zich en reed een tijd van 24.23,56. Plat is al jaren in topvorm. In het handbiken pakte de para-wielrenner en para-triatleet onder meer al tien gouden WK-medailles.

Ook in de categorie H3 was er een Nederlander de beste op de tijdrit. Mark Mekenkamp, die vorig jaar ingrijpende operaties aan zijn zitvlak moest ondergaan, was met een tijd van 26.09,48 bijna een minuut sneller dan de nummer twee en drie. Het is Mekenkamps eerste wereldtitel in zijn geliefde onderdeel tegen de klok.

Vijf keer goud en een keer zilver voor Nederlandse handbikers op WK

Oranje boven was het ook in de H5-klasse. Mitch Valize was de snelste (24.20,81), net voor landgenoot Tim de Vries (+ 1.22,07).

Vrouwen

Bij de vrouwen pakte Chantal Haenen (29.52,88) in de H5-klasse goud en Jennette Jansen in de H4-klasse (31.30,41). Beide vrouwen veroverden in 2021 ook al WK-goud.

De 55-jarige Jansen is een echte omnisporter die geen topsportpensioen kent. Ze won in 1988 drie keer paralympisch goud op de atletiekbaan en in 1996 veroverde ze met het basketbalteam paralympisch zilver.

Bondscoach Floris Goesinnen is trots, want de voorbereiding heeft zich uitbetaald. "Het grootste deel van de selectie heeft een hoogtestage in Tigne gedaan van drie weken, net als de Jumbo-Visma-wielerploeg voor de Tour de France."

Hij gaat met vertrouwen richting de wegritten van vrijdag. "Het is duidelijk dat ze in vorm zijn. Nu dit omzetten in nog meer medailles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl