NOS Voetbal

Slot snapt teleurstelling Geertruida maar: 'Nooit vervelend dat zo'n speler toch blijft'

Slot roemt mentaliteit Geertruida na mislopen transfer naar RB Leipzig

Goedgeluimd is Feyenoord-trainer Arne Slot de persruimte binnengelopen om met de aanwezige journalisten vooruit te blikken op de start van de competitie. De landskampioen begint zondag met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard en alleen al spelen in De Kuip is voor de coach een reden om met een glimlach naar het duel uit te kijken.

Bovendien stond hij even daarvoor met 24 spelers en 4 keepers op het trainingsveld. "Dat geeft aan dat ze allemaal fit zijn, op één na: Patrik Walemark die al de hele voorbereiding niet beschikbaar was. De groep is klaar voor het begin van het seizoen."

Met de aantekening dat Slot met de van een zware knieblessure herstelde centrumverdediger Gernot Trauner nog even voorzichtig zal zijn.

Ook Lutsharel Geertruida was vrijdag van de partij op de training en daar zag het toch eigenlijk niet naar uit. De verdediger, die zowel rechtsachter als centraal goed uit de voeten kan, leek op weg naar RB Leipzig. Die voor zowel speler als verkopende club lucratieve transfer ketste afgelopen weken echter toch nog af.

"De officiële lezing die bij ons bekend is", wilde Slot wel kwijt, "is dat Leipzig links centraal met een blessure te maken kreeg en toen zijn ze doorgeschakeld naar een linker-centrale verdediger."

Ontzettend knap

Geen geldkwestie dus, hoewel het verhaal ging dat Feyenoord een net iets hogere transfersom vroeg dan de nummer drie van Duitsland wenste te betalen. "Je kunt er wel honderd dingen aan koppelen. Maar ik vertel nu de officiële lezing van Leipzig naar ons. Ik weet natuurlijk wel een beetje wat er gevraagd en geboden is, maar dan is het niet mijn perceptie dat het daar op stukgelopen is."

Lutsharel Geertruida tijdens het duel met PSV om de Johan Cruijff Schaal

En dus kan Slot toch nog beschikken over de 23-jarige international. "Als ik het puur voor mezelf mag zeggen, dan is het nooit vervelend als een speler met zijn kwaliteiten toch blijft. Tegelijkertijd ben ik naast trainer ook mens en weet ik hoeveel het voor spelers betekent om een mooie transfer te maken. Dus ik snap ook wel dat er teleurstelling bij komt kijken."

Maar daar heeft de coach niets van gemerkt. "Ik vind het ontzettend knap van een speler van zijn leeftijd die zo dicht bij een heel mooie transfer was die op het laatste moment is afgeketst, dat je daar dan op zo'n manier mee om kan gaan. Ik denk dat geen enkele medespeler iets aan hem gemerkt heeft. En ook tijdens de training heeft hij laten zien wat hij al twee jaar laat zien en waarom Leipzig hem graag wil hebben: dat hij een ongelooflijk goede speler is."

Feyenoord-coach Arne Slot langs de lijn tijdens de wedstrijd tegen PSV

Hij staat dan ook zondag 'gewoon' in de basis tegen Fortuna Sittard, een van de weinige clubs overigens die vorig jaar de Kuip niet met een nederlaag verliet (1-1).

Of Geertruida de week erop ook weer aan de aftrap staat, durfde Slot niet te beloven zolang de transfermarkt nog open is. "Dat geldt voor elke speler van Feyenoord. Maar in zijn geval is het niet zo dat Feyenoord met drie clubs in onderhandeling was en dat de keuze op Leipzig was gevallen."

Zeer sterke tegenstanders

Zonder enkele vertrokken basisklanten, onder wie aanvoerder Orkun Kökçü, maar met nieuwe aanwas heeft Feyenoord in de voorbereiding in de ogen van de trainer enkele "uitstekende wedstrijden gespeeld. Wat alleen bij de mensen, en ook wel een klein beetje bij mij, het meest blijft hangen, is de wedstrijd tegen PSV", haalt Slot de 1-0 nederlaag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal in herinnering.

Santiago Giménez en Igor Paixão maakten de treffers tegen Benfica

"Maar daarvoor hebben we in Benfica (2-1) en Villarreal (1-1) zeer sterke tegenstanders getroffen en van die drie wedstrijden, inclusief PSV dus, hebben we er eentje gewonnen, een gelijk en een verloren. Het speelbeeld gaf aanleiding om redelijk tevreden te zijn, maar ook om nog heel veel dingen te gaan verbeteren."

"Wij kunnen nog beter dan we hebben laten zien, maar dat lijkt mij niet meer dan logisch als je nog maar een paar weken bezig bent, met toch ook best weer wat nieuwe spelers. We zijn ook nog zoekende naar de ideale samenstelling. Dat is helder. Ook omdat we sterke tegenstanders hebben getroffen die ons hoog onder druk probeerden te zetten. In de competitie zullen we allicht ook tegenstanders krijgen die wat meer teruggaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl