CDA-voorzitter Hans Huibers
NOS NieuwsAangepast

CDA-voorzitter Huibers stapt op na interne kritiek

Voorzitter Hans Huibers van het CDA stapt op, bevestigt een woordvoerder van de partij aan de NOS na berichtgeving van het AD. Hij zegt in een verklaring dat hij op een partijcongres in september zijn vertrek wilde aankondigen, maar dat nu al doet na mediaberichten "met halve en hele onwaarheden over dingen die niet goed zouden zijn gegaan".

"Wie mij beter kent, weet dat het niet klopt. In zo'n omgeving kan en wil ik niet werken", aldus Huibers. Hij spreekt in de verklaring verder de hoop uit dat de partij "als één team achter de nieuwe lijsttrekker gaat staan".

Maandag maakt het CDA bekend wie de nieuwe lijsttrekker wordt voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Huibers kreeg de afgelopen tijd kritiek op de procedure voor die belangrijke politieke post. Veel andere partijen hebben hun lijsttrekkers al bekendgemaakt.

Het landelijke partijbestuur zegt in een reactie dat Huibers "onder moeilijke omstandigheden initiatieven heeft ondernomen om het herstel van de partij (...) in gang te zetten".

Vicevoorzitter Mark Buck is de komende tijd waarnemend CDA-voorzitter, zegt het bestuur. Buck was tot vorig jaar fractievoorzitter in de Nijmeegse gemeenteraad.

Onrust in de partij

Huibers was sinds 2021 voorzitter van de partij, nadat zijn voorganger Rutger Ploum was vertrokken vanwege de teleurstellende uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Huibers zou moeten zorgen voor meer rust in de partij, maar het rommelt intern nog steeds.

Binnen de partij heerste onder meer veel onvrede over de gebrekkige zichtbaarheid van partijleider Wopke Hoekstra, die vorige maand zei geen lijsttrekker te worden bij de komende verkiezingen.

Partijprominent Mona Keijzer heeft haar lidmaatschap vorige week opgezegd. Volgens RTL Nieuws was ze kritisch op de mogelijke kandidatuur van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Ze zou haar kritiek hebben geuit tegenover Huibers, maar die zou haar mening aan de kant hebben geschoven. Bruls zei eerder tegen de NOS dat een lijsttrekkerschap wat hem betreft niet aan de orde is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl