Mona Keijzer
NOS NieuwsAangepast

Partijprominent Mona Keijzer breekt met het CDA

Voormalig staatssecretaris en Tweede Kamerlid Mona Keijzer heeft haar lidmaatschap van het CDA opgezegd, bevestigt een CDA-woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het CDA-bestuur zegt Keijzer dankbaar te zijn voor haar inzet, maar wil verder niet ingaan op vragen over de breuk. Volgens RTL Nieuws was een eventueel lijsttrekkerschap van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls de druppel voor Keijzer.

Ze zou daarop kritiek hebben geuit tegenover CDA-voorzitter Hans Huibers, maar die zou haar mening aan de kant hebben geschoven. Ook CDA-minister Hugo de Jonge, met wie Keijzer een moeizame relatie heeft, zou zich sterk maken voor de kandidatuur van Bruls.

Bruls zegt tegen de NOS dat hij niet gesolliciteerd heeft en een lijsttrekkerschap wat hem betreft niet aan de orde is. Hij vindt het jammer dat Keijzer vertrekt.

Kritiek op coronabeleid

Keijzer kwam na de verkiezingen van 2017 met ruim 165.000 voorkeursstemmen als tweede binnen haar partij in de Kamer en werd staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in kabinet-Rutte III. In 2021 werd ze door Rutte uit het kabinet gezet omdat ze zich in het openbaar kritisch had uitgelaten over het coronabeleid, de portefeuille van minister De Jonge.

Voordat Keijzer de landelijke politiek inging was ze onder meer wethouder in Purmerend. In 2012 deed ze voor het eerst een gooi naar het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen. Die verloor ze toen van Sybrand Buma. In 2020 probeerde ze het opnieuw, maar toen legde ze het af tegen Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge.

De laatste werd uiteindelijk gekozen, maar was maar kort partijleider. Daarna schoof de partij Wopke Hoekstra naar voren, die bij de komende verkiezingen niet meer beschikbaar is.

Geen volkspartij meer

"Mona was tot voor kort een actief CDA-lid en tevens lid van de programmacommissie voor het Europees Parlement. We wensen haar alle goeds toe", zegt het CDA-bestuur.

Ingewijden binnen de partij zijn verbaasd over Keijzers vertrek, omdat ze onlangs nog toetrad tot de commissie die het programma schrijft voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Vorige maand maakte ze wel bekend het lijsttrekkerschap niet te ambiëren. In die verklaring schreef ze dat het CDA niet meer de volkspartij is waarvan ze 34 jaar geleden lid is geworden. "De partij heeft op verschillende dossiers de verkeerde afslag genomen. Het CDA zit gevangen tussen het progressieve partijkader en een sociaal-conservatief electoraat."

Het CDA maakt 14 augustus bekend wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl