De Italiaanse kustwacht brengt eind juni migranten naar eiland Lampedusa.
NOS NieuwsAangepast

Tientallen bootmigranten omgekomen voor de kust van Lampedusa

Voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa zijn 41 mensen om het leven gekomen toen de boot waarop ze onderweg waren vanuit Tunesië kapseisde en zonk. Dat hebben vier overlevenden van de schipbreuk verteld aan reddingswerkers, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De boot was vanuit de Tunesische havenstad Sfax onderweg naar de Italiaanse kust, blijkt uit de getuigenverslagen. Die vier overlevenden, drie mannen en een vrouw, komen uit Ivoorkust en Guinee. Ze zouden dagen op zee hebben doorgebracht voordat ze vanochtend werden gered door een passerend vrachtschip en naar een patrouilleboot van de kustwacht werden gebracht.

De schipbreukelingen vertelden de reddingswerkers dat ze vorige week donderdag met 45 mensen aan boord gingen van een 7 meter lange punter. Na zo'n zes uur varen, zou de boot zijn gekapseisd door een hoge golf. Daardoor zouden alle bootmigranten in zee terecht zijn gekomen. Onder de slachtoffers zijn volgens de overlevenden ook drie kinderen.

Dubbel zoveel migranten

In Italië zijn dit jaar tot nu toe ongeveer 93.700 migranten over zee aangekomen, volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken die maandag voor het laatst zijn bijgewerkt. In dezelfde periode vorig jaar ging het om zo'n 44.700 migranten.

De Europese Unie sloot vorige maand een deal met Tunesië om de migratie over zee terug te dringen. Het land ontvangt ruim 100 miljoen euro aan Europees geld voor betere grensbewaking, het tegengaan van mensensmokkel, terugkeer van migranten en meer coördinatie van reddingsoperaties. De deal is omstreden. Critici vrezen dan het geld vooral in de zakken van de Tunesische machthebbers zal belanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl