Migranten wachten op een medische check in de haven van de Zuid-Italiaanse stad Brindisi
NOS Nieuws

Aantal migranten Italië verviervoudigd, regering roept noodtoestand uit

Dit jaar hebben al meer dan 31.000 migranten de Italiaanse kust bereikt, bijna vier keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Toen waagden bijna 8000 migranten met succes de oversteek.

Alleen al in de afgelopen week kwamen meer dan 3200 migranten aan in het Zuid-Europese land, van wie 1389 op zondag. Het gaat zowel om mensen die in migrantenboten naar Italië zijn gevaren als om migranten die onderweg zijn gered door hulporganisaties en daarna aan land zijn gekomen.

Vooral in maart was de migrantenstroom groot, in vergelijking met eerdere jaren:

Vanwege het sterk groeiende aantal migranten heeft de regering in Rome gisteravond de noodtoestand afgekondigd. Er komt per direct 5 miljoen euro vrij uit een nationaal noodfonds voor "urgente maatregelen". Volgens de regering, die spreekt van een "uitzonderlijke toename van het aantal migranten", moeten van dat geld onder meer nieuwe opvangplekken worden opgezet.

Ook is het van belang dat de "hotspot" Lampedusa op korte termijn wordt ontlast, staat in een persbericht van de Italiaanse ministerraad. Via dat kleine Italiaanse eiland tussen Sicilië en Tunesië bereiken de meeste migranten Europees grondgebied. Op Lampedusa worden momenteel 1800 migranten opgevangen, terwijl er ruimte is voor 400 mensen.

Honderden migranten die nu op Lampedusa verblijven worden met veerboten overgebracht naar opvangcentra op onder meer Sicilië:

Italiaanse regering roept noodtoestand uit vanwege groeiend aantal migranten

Volgens minister Piantedosi van Binnenlandse Zaken zal de noodtoestand, die zes maanden zal duren, het migrantenvraagstuk niet structureel oplossen. Daarvoor moet de Europese Unie in actie komen, zegt hij.

De grootste aantallen migranten die dit jaar in Italië zijn aangekomen, komen uit de West-Afrikaanse landen Ivoorkust en Guinee. Daarna volgen Pakistan, Bangladesh en Tunesië, blijkt uit cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vorig jaar kwamen de meeste mensen die de oversteek waagden nog uit Libië en Tunesië. De migratieroute vanuit Afrika over de Middellandse Zee is gevaarlijk. De boten zijn vaak nauwelijks zeewaardig en zitten overvol. De Italiaanse kustwacht vaart geregeld uit om opvarenden en drenkelingen te redden.

De Italiaanse premier Meloni probeert al sinds haar aantreden het aantal migranten terug te dringen. Zo voerde ze begin dit jaar een wet in die het hulporganisaties moeilijker maakt om migranten uit zee te redden. 10 tot 15 procent van het totale aantal migranten dat in Italië aankomt, bereikt het land na zulke hulpacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl